Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUsvaja se novi Prostorni plan županije: Biloševac kompletno "prekrojen"

Usvaja se novi Prostorni plan županije: Biloševac kompletno “prekrojen”

Sa 99,4 hektara Biloševac je po prijedlogu novog Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije rezan na 81,2 hektara. Već u zadnjim Izmjenama makarskog Prostornog plana izuzeta su neka dva hektara s sjeverne strane za parking, a novi “komad” koji je sad odsječen pripada Ćurilu, državnom zemljištu koje je dano u koncesiju na 50 godina Blažu Petroviću.

Zemljište je izuzeto iz turističke zone kojoj je ranije pripadalo.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je došlo do posve drugačijeg rasporeda zona. Biloševac je u još uvijek aktualnom županijskom planu podijeljen na četiri zone; tri nose po 30 hektara, a četvrta, ona najbliža gradu, “Biloševac 4”, broji 9,4 hektara.

Po prijedlogu pak trećih izmjena zona 4 cijepana je sada na tri vrlo male zone. Upućeni tvrde kako je ovakvo “fino” sjeckanje prilagođeno potrebama investitora. Naime, u ovoj zoni poznata su imena dvaju investitora zainteresiranih za gradnju; kontroverzni poduzetnik Blaž Petrović namjerava raditi kamp, a Petar Ćorluka, vlasnik Tete Violete koji je u međuvremenu postao vlasnik hotela Hrvatska i naselja Urania u Baškoj Vodi, kani raditi hotel.

Ćorluka je pismom namjere prije 7, 8 godina izrazio svoje želje za izgradnjom hotela visoke kategorije, no zona u kojoj bi radio bila je određena za kamp, što je uistinu bio određeni apsurd.

Najveća, najistočnija zona, gdje je gradnja za sada na najdužem štapu, uvećana je dva i pol puta. Sada iznosi preko 70 hektara i nosi vrlo neodređenu namjenu: turističko-ugostiteljsku i za kamp.

Po još uvijek važećem planu namjene zona su T1 (hoteli) i T2 (turističko naselje), međutim, detaljnih podjela na zone više nema. Tako je, naime, propisao zakon.

Zona T je, kako smo naveli, vrlo široka i podrazumijeva sljedeće: hotele, hotele s depadansom, aparthoteli i aparthoteli s depadansom, turističko naselje, lječilišni hotel.

Ono što zabrinjava nisu hoteli kojih je u ukupnom smještajnom kapacitetu ionako vrlo malo, s mizernim postotkom od svega 10-ak posto. Naprotiv, hotele treba poticati.

Predmet bojazni je “siva” kategorija aparthotela koji su po zakonu ravnopravni hotelima, iako svi znamo kako se ova beneficija zloupotrebljavala; dobro nam je naime poznato da su se pojedini aparthoteli etažirali i prodavali kao stanovi.

Nadalje, kako spadaju u kategoriju hotela, katnost je sad i njima uvećana za jednu etažu. Hoteli, naime, po novom prijedlogu mogu imati čak šest nadzemnih etaža, dok je po važećem županijskom planu riječ o pet etaža.

No ni to nije sve: novi plan dozvoljava kat više u Makarskoj, Splitu, Kaštelima…Dolazimo dakle na sedam nadzemnih etaža!

Da pojasnimo, ako se jasno ne definiraju pravila igre, na Biloševcu bismo po ovome mogli dobiti prikrivene “stambenjake” sa sedam nadzemnih etaža, što će, nadajmo se, ipak ostati samo u hipotetskoj kategoriji.

Prema riječima Tončija Vukovića, voditelja Odsjeka za prostorno uređenje grada Makarska, Grad Makarska je taj koji određuje pravila igre. A oni upravo i jesu najavili strože uvjete.

– Jedinica lokalne uprave je ta u čijim je rukama sudbina te zone i ona će odlučiti kakve sadržaje želi. Plan može biti samo restriktivniji na razini Grada, a osim toga, gradska uprava je ionako najavila strože uvjete, kazao je Vuković.

Pojasnio je kako je razlog izmjenama županijskog plana usklađivanje sa zakonom.

Nakon usvajanja županijskog plana slijede izmjene PPUG-a Makarske koje bi se uskoro trebale početi raditi, iako su korekcije samo u tekstualnom dijelu.

O prijedlogu županijskog plana glasat će se na sjednici 6.studenoga.

Ivona Ćirak / foto Ivona Ćirak

- Oglas -