Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaŽUPANIJA Predstavljen bibliobus, putujuća zbirka knjiga za mjesta i općine bez knjižnice

ŽUPANIJA Predstavljen bibliobus, putujuća zbirka knjiga za mjesta i općine bez knjižnice

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split predstavili su u petak bibliobus, projekt koji će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju knjižnice na području svoje općine ili grada – objavili su danas iz SD županije.

Bibliobus je nabavljen u sklopu projekta „Za dobre vibre čitaj libre“, čiji je cilj povećati dostupnost materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina.

„Splitsko-dalmatinska županija je strateški partner na ovome projektu, a mi ćemo i po završetku projekta financirati plaću vozačice i održavanje vozila. Radi se o oko 30 tisuća eura na godišnjoj razini“, rekao je župan Boban. „Stanice na koje će dolaziti bibliobus raspoređene su po cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji – od sinjskog, kliškog i imotskog područja do Omiške zagore“, dodao je.

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split Grozdana Ribičić navodi kako će stajalištima bibliobusa biti obuhvaćeno 20 tisuća stanovnika. „Sva mjesta koja nisu imala knjižničnu uslugu i tako su bili socijalno isključeni, dobit će mogućnost knjižnične usluge. To nije samo knjiga nego su tu i brojni kulturni i drugi sadržaji“, izjavila je Ribičić.

Aktivnosti projekta uključuju uspostavu bibliobusne službe, organizaciju participativnih radionica koje imaju umjetničku odnosno kulturnu te edukativnu komponentu s ciljem poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija ciljanih skupina, kao i provedbu informativne kampanje za podizanje javne svijesti o važnosti čitanja.
MDFoto: Splitsko-dalmatinska županija

- Oglas -