Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOŽupanija poništila natječaj za rekonstrukciju špilje Grotta u akvarij i suvenirnicu, ništa...

Županija poništila natječaj za rekonstrukciju špilje Grotta u akvarij i suvenirnicu, ništa od Seawalka

Splitsko-dalmatinska županija, točnije, Upravni odjel za turizam i pomorstvo, donio je odluku o poništenju koncesije raspisane još 2015.godine, a objavljena je na stranicama Elektorničkog oglasnika javne nabave. Podsjetimo da se radi o koncesiji za rekonstrukciju i preuređenje špilje Grotta u akvarij i izgradnju suvenirnice sa sanitarnim čvorom i pristupnim stepenicama. Vrsta koncesije je gospodarsko korištenje pomorskog dobra ili drugog dobra.

Podsjetit ćemo da je koncesiju bila dobila firma Grota Makarska d.o.o. te je projekt akvarija predstavljen 2019.godine, a tadašnja direktorica TZ-a Hloverka Novak Srzić najavljivala je realizaciju projekta za 2020.godinu. Međutim, stigla je pandemija, a vlasnici firme su zbog privatnih razloga odustali od ove priče te su tvrtku, zajedno s koncesijom, prodali vlasniku Papar grilla Branimiru Perkiću.

Novi koncesionar iznio je ideje koje bi, po sudu Županije i Grada Makarska, dovele do izmjene koncesije s novom djelanosti jer u akvariju sa suvenirnicom nisu vidjeli gospodarski interes. Podsjetimo da je za naš portal Perkić iznio ideju Seawalka, montažno-demontažnih platoa i botaničkog vrta, održano je nekoliko sastanaka s predstavnicima Županije i Grada, no prevladalo je mišljenje koje je Županija i argumentirala u odluci, a to je da idejno rješenje investitora nije usklađeno s prostorno-planskom dokumentacijom.

Inače, poništenje natječaja za Perkiće znači da u rukama trenutno imaju samo firmu, no više ne i ono najvrjednije, koncesiju. Naime, protekle godine u ožujku resorni županijski odjel kojemu je na čelu Matea Dorčić odgovorio nam je da koncesija ističe 2036.godine. Međutim, koncesionar je bio dužan dostaviti uporabnu dozvolu do srpnja 2020.godine, što se nije dogodilo, a gradonačelnik Zoran Paunović je u nekoliko navrata govorio kako sumnja u dobre namjere investitora te su mu odbili izdati građevinsku dozvolu budući na Sv.Petru nije dozvoljena gradnja.

Kakav će se natječaj raspisati za dodjelu koncesije i hoće li se inzistirati na akvariju koja je bila prijedlog prvog potencijalnog investitora, ostaje za vidjeti, no svakako je važno što skorije osigurati prilaz špilji koja odavno više nije samo u najmanju ruku neugledna nego i opasna za prolaznike.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -