Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaŽUPANIJA: Čak 23 osobe zaražene na svadbi ili u kontaktima s oboljelima...

ŽUPANIJA: Čak 23 osobe zaražene na svadbi ili u kontaktima s oboljelima na svadbi

Među 17 novooboljelih od koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji sedmero njih su kontakti osoba zaraženih na nedavnoj svadbi, uz koju su dosad vezana 23 slučaja zaraze, izvijestila je u petak ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

“Troje novooboljelih su kontakti s ranije zaraženima koronavirusom, a za preostalih sedam novooboljelih utvrđuje se izvor zaraze i u tijeku je njihova epidemiološka obrada  te će svi njihovi kontakti biti stavljeni u samoizolaciju”, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Karin.Po njezinim riječima, povećava se broj testova i broj novooboljelih, ali situacija je, kako se ocijenila, “donekle zadovoljavajuća i pod kontrolom”.

Na konferenciji za novinare potvrđeno je kako je novooboljeli s otoka Brača pacijent odjela hemodijalize u Supetru.Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa je rekao kako će taj pacijent danas biti prevezen u splitski KBC, gdje će nastaviti s hemodijalizom.

“Svim drugim pacijentima i osoblju hemodijalize u Supetru su uzeti brisevi, a nalazi bi trebali biti gotovi večeras ili sutra ujutro”, rekao je Rađa.

Dodao je kako je sedam pacijenata i tri medicinske sestre s odjela hemodijalize u Supetru na Braču u samoizolaciji. Objasnio je kako se  pacijentima ne može prekinuti hemodijaliza jer ona “spašava život” te će za pacijente koji su na hemodijalizi u Supetru a sad su u samoizolaciji sljedećeg tjedna biti nastavljena hemodijaliza na koju će biti dovezeni organizirano sanitetskim vozilom.

Rađa je odbacio mogućnost da se prilikom hemodijalize koronavirus širi putem krvi. Također je rekao da odjel hemodijalize u Supetru na Braču može primiti devet pacijenata, ali njihovi su kreveti međusobno udaljeni oko dva metra te među njima nije bilo izravnog kontakta. Dodao je da su pacijenti prilikom ulaska u prostorije i tijekom hemodijalize obvezno nosili zaštitne maske, a postupak hemodijalize je specifičan pa je osoblje na tom odjelu i prije epidemije koronavirusa nosilo zaštitne maske.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Željka Karin je rekla kako su na području Splitsko-dalmatinske županije dva stranca zaražena koronavirusom – jedan državljanin Velike Britanije koji je došao raditi u Hrvatsku i “Australka koja je došla iz Irske kao turist”.

Voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Diana Novković upozorila je da su “kontakti kontakata potencijalno nova žarišta” za širenje koronavirusa.

S tim u vezi je rekla kako postoji bojazan da od koronavirusa obole zdravstveni djelatnici pa ga “prenesu na najranjivije”.

Rečeno je i kako su  županiji od ukupno 87 oboljelih dva zdravstvena djelatnika te da je njih 24 u samoizolaciji.

Hina

- Oglas -