Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABaška VodaZoran Staničić, vlasnik baškovoškog Kinga, dobitnik nagrade za životno djelo: Sami ništa...

Zoran Staničić, vlasnik baškovoškog Kinga, dobitnik nagrade za životno djelo: Sami ništa ne možete!

Sinoć je u hotelu Park u Split održana svečana manifestacija Obrtnička večer županije Splitsko-dalmatinske u sklopu koje su uručene zahvalnice, priznanja i nagrade za životno djelo brojnim obrtnicima, a istoj su nazočili uzvanici Županije SDŽ i gradonačelnici dalmatinskih gradova.

Udruženje obrtnika Makarska za ovu prigodu je u kategoriji nagrade za životno djelo nominiralo Obrt za ugostiteljstvo King King Restaurant iz Baške Vode. Nagradu je preuzeo Zoran Staničić Bakračev, osnivač i dugogodišnji vlasnik ovog renomiranog objekta, Bakračev kojem je plaketu uručio Joso Smolić potpredsjednik HOK-a.

Zoran Staničić svoj obrtnički put započeo je davne 1972.godine kada u namjeri da financira svoje studiranje u Baškoj Bodi osniva disko klub “King “, u ono vrijeme jedinstveni objekt takve kategorije na Makarskoj rivijeri. Restoran King upisan je u obrtni registar 1978.godine i od tada posluje u kontinuitetu pod istim matičnim brojem. U 45 godina uspješnog rada Zoran Staničić-Bakračev daje neizmjeran doprinos razvoju ugostiteljstva i ističe se kroz educiranje kadra koji znanja i vještine stječe upravo u ovom restoranu. Tako samo u Baškoj Vodi danas uspješno, samostalno posluje sedam ugostitelja nekadašnjih zaposlenika Kinga.

Priča ovog restorana utoliko je posebnija budući da je od početka u posao uključena supruga Zorica, desna ruka i glavni operativac objekta. S obzirom na vrijeme provedeno u zajedničkom radu, Zoran Staničić će šarmantno nadodati “da su u braku 100 godina”.
2016. objekt preuzima kćerka Ljubica Cvitanović koja je današnja vlasnica i zajedno sa suprugom Perom, inače kuhar majstorom uspješno nastavlja tradiciju obiteljskog obrta.
Zoran Staničić kratko obrazlaže da se ugostiteljstvo mora raditi sa srcem, a ono što je bio njegov motiv jest da obožava raditi s ljudima. No ujedno voli i dobar život što mu je ovaj posao, uz puno rada, omogućavao.

Ponosno ističe da su bili i ostali poligon znanja te da su ljudi za njih najveća vrijednost.
Osobitu pozornost u “King”-u se uvijek stavljalo na kvalitetu namirnica pa Staničić naglašava da se “trude kupovati samo hrvatsko i lokalno kod obližnjih vinara, ribara, OPG-a i farmera. Imamo isključivo hrvatsku hranu i vina, time se ponosimo i želimo baš to iskustvo približit gostu.”

Oni koji ga poznaju, za Zorana Staničić-Bakračev na prvu će kratko reći – gospodin.
Maniri, vještine, stav i elegancija u godinama rada pridružili su ovom iznimnom obrtniku vrlinu mudrosti sa puno senzibilnosti za mlade generacije u kojima vidi izniman potencijal i uvijek ih podupire.

Poslovanje obiteljskog obrta “King” primjer je da posao i obrtništvo nužno uključuje angažman svih članova kućanstva i otvara put nadogradnje budućim generacijama.
Ponosno gledajući svoje prizanje za životno djelo na kojem je ispisano “za izniman doprinos razvoju obrtništva, postizanju iznimnih rezultata u vođenju obrta te očuvanju obiteljske tradicije”, kratko je na ovo zadnje nadodao: “Lipo su to napisali. Jer sam – nitko ne može ništa”.

M.D./foto OMR

- Oglas -