Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOZoran Paunović o novom direktoru TZ-a: Detaljno sam proučio dokumentaciju i predložio...

Zoran Paunović o novom direktoru TZ-a: Detaljno sam proučio dokumentaciju i predložio kandidata za kojeg mislim da je najbolji

Danas je na mjesto direktora TZ-a Makarska izabran Jadran Puharić, redatelj  i umjetnički direktor Dokuma festivala koji se u Makarskoj održavao u mandatu Tonćija Bilića. Puharić je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, smjer filmske i televizijske režije, a iako nema iskustvo rada u turizmu, predsjednik TZ-a i članovi Turističkog vijeća ocijenili su da su izloženi plan i program rada 37-godišnjeg Makaranina važniji od turističke struke te da se Puharićeva vizija poklapa s vizijom upravljanja gradske vlasti.

Izbor direktora izvršen je u jednoglasno, u relativno kratkom roku, a gradonačelnik Zoran Paunović, inače predsjednik TZ-a, otkrio nam je argumente s kojima je članovima Vijeća obrazložio prednosti Puharićeva izbora. Vijest o izboru “pukla” je na društvenim mrežama, netom po završetku izbora novog direktora, zajedno s kraćom biografijom pobjedničkog kandidata, no Paunović kaže kako se i sam tomu čudi te veli kako nema pojma kako je to “procurilo”.

Vi ste i ranije znali tko je tzv. anonimni kandidat?
– Nisam znao, u ponedjeljak je Povjerenstvo otvorilo prijave, napravilo zapisnik i utvrdilo jesu li sve zakonski ispravne. Nisam znao tko je, dobio sam dokumentaciju, detaljno proučio i danas predložio kandidata za kojeg mislim da je najbolji Turističkom vijeću, rekao nam je Paunović.

Kazat će kako vjeruje da je Jadran Puharić osoba koja ima iskustvo u upravljanju projektima. – Pod broj jedan, poznat je kao idejni začetnik i umjetnički direktor Dokume i cijelog pokreta Grad bez kina koji je ostvario veliku medijsku pozornost u Hrvatskoj. Iz životopisa vidimo da ima nevjerojatno iskustvo za tako mladog čovjeka što s tiče glume i režije, producentskog rada…Radio je u Srbiji i Sloveniji razne filmske projekte. Ono što je naveo u programu, a što je mene navelo da ga prijavimo, da ga predložimo kao kandidata su 3, 4 zanimljiva projekta po kojima vidimo da promišlja dugoročno i kao drugo, što je nama bitno – van okvira, tumači Paunović.

– Za primjer, u planu i programu je za Dan planeta Zemlje naveo kako bi napravio unplugged koncert te live streaming na intrernetu i video kanalima. Također bi dogovorio s medijskim kućama poput CNC-a i ostalih kuća direktan prijenos, a kako ima izuzetne kontakte te je poznat u režiserskim i producentskim kućama, konstatirao je da u vrlo kratkom roku može dovesti na određene lokacije na Makarskoj rivijeri snimanje serija, čime bi Makarska postala turistički filmska destinacija, veli Paunović.

Na pitanje kako bi se postigao takav cilj odvratio je kako vjeruje da se može izlobirati snimanje serija s određenim brojem nastavaka. – Kad imate mogućnost snimanja serija, postajete medijski atraktivna destinacija, stvarate motive dolaska turistima za specifične vrste turizma. Nešto slično je postigao Dubrovnik sa snimanjem Game of Thronesa, tumači gradonačelnik.

Nije nam znao odgovoriti na pitanje koje bi to serije bile u makarskom slučaju. – Ali to je svakako zanimljiv pristup i smjer u kojem bi grad trebao razvijati svoju priču. Jadran je ponudio i koncept gdje se vidi da se pripremao za priču, a to je projekt vidikovaca koji su ključni light motiv u kulturnoj strategiji. U njoj su vidikovci istaknuti kao jedan od momenata u kojima bi Makarska trebala razvijati turizam, a izabrani kandidat nadogradfio je to s idejom da bi u vidikovce ugradio nekakve recimo to tako, jeftine markere kojima bi se moglo pratiti Sunčeve solsticije. Za malo novaca se može podignuti Makarsku i pozicionirati u novim segmentima turizma, kazat će Paunović nastavljajući kako je Puharić istaknuo ekspertizu u vizualnim medijima.

– Tu relativno brzo može doprinijeti puno boljoj video produkciji atrakcija poput muzeja, Kaštela, Skywalka…, dodaje.

Paunović kaže da nije bilo nikakvih prijepora na sjednici Turističkog vijeća te kako je kandidat izabran glatko, niti da je ikome sporna činjenica da Puharićeva struka nije s područja turizma. – On nema pretjerano iskustvo u turizmu, ali od početka naglašavamo kako smo Antonia i ja stručnjaci u turizmu, realno, ne trebamo biti lažno skromni, ja sam doktorirao na području turizma i radim kroz obiteljsko poduzeće u turizmu, a Antonia je 18 godina imala svoju firmu i radila na master planovima. Mi smo tu da napravimo viziju razvoja turizma, a važno nam je da gledamo u istom smjeru TZ i mi i da nema nesuglasica. S Jadranom očekujem sinergiju, kaže gradonačelnik.

Ne brine vas da će javnost doživjeti izbor kao politički s obzirom da je Puharić blizak SDP-u?
– Pod broj jedan, zaista ne znam je li Jadran član SDP-a, možda vam to zvuči glupo, ali nisam to provjeravao. Nisam ga vidio ni na jednom SDP-ovom skupu niti je član odbora i predsjedništva. Vjerujem da je bio član, ali ako je bio, nije više aktivan. Dosta je članova SDP-a, to je meni kao predsjedniku SDP-a na sramotu što ne znam, ali ću se potruditi i doznati je li Jadran član SDP-a, odvraća Paunović te dodaje kako javnost ne bi trebala suditi po toj osnovi.

– Mislim da ima što pokazati, da je izrazito kompetentan, mlad je, ambiciozan, željan dokazivanja. A javnost će reagirati kako će reagirati. Na Jadranu je da se dokaže i zajedno s Gradom realizira sve projekte koje je naveo u programu, kazat će gradonačelnik.

Pohvalio je to što se njegovi projekti ne kose s Gradom te veli kako nije vidio kod ostalih kandidata da su iščitali strategiju razvoja kulturnog turizma i primijenili je u programu. Kaže i da ga ne zanimaju iscrpni programi s puno brojki nego preferira jezgrovite eseje u kojima se na listu papira ispriča vizija.

Vi ste danas predložili kandidata, međutim, jesu li članovi Turističkog vijeća imali priliku i sami prije sjednice iščitati njihove planove i programe?
– Ja sam zamolio da se kuverte otvore dan ranije i da se ne komentira puno program. Ja sam iščitao program i obrazložio ga u 10, 15 minuta, a članovi su prihvatili, kazuje Paunović.

Programi su inače sadržavali od 15 do 50-ak stranica. Komentirali smo kako se to nije mogli danas u pola sata iščitati.

– Da, članovi su glasali po mojem prijedlogu ali zar nije logično, pa nije bez razloga predsjednik TZ-a gradonačelnik, objašnjava gradonačelnik.

Na komentar kako je i Vedran Validžić predložen od strane njega kao predsjednika TZ-a, pa je svejedno pošlo “ukrivo” odvratio je kako ništa nije pošlo u krivom smjeru. – Tad smo imali dva prijedloga, a iako je Tonči Lalić izvrstan djelatnik i operativac te čovjek koji jako puno radi te kod manifestacija sve pada na njegova leđa, željeli smo promjene, odgovorio je te dodao kako žele što prije sklopiti ugovor s novoizabranim direktorom kako bi se program što skorije mogao početi realizirati.

Ivona Ćirak / foto O.F./Grad Makarska

- Oglas -