Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaZNATE LI KOGA Europska svemirska agencija (ESA) traži nove astronaute

ZNATE LI KOGA Europska svemirska agencija (ESA) traži nove astronaute

Europska svemirska agencija (ESA) u potrazi je za novim astronautima od 31. ožujka i pri izboru kandidata usredotočit će se na raznolikost, rekao je u utorak generalni direktor te agencije.

“Vrijeme je da potražimo nove astronaute i siguran sam da ćemo pronaći najbolje”, rekao je direktor ESA-e Jan Woerner na konferenciji za medije, ističući da se agencija fokusira na raznolikost koja će obogatiti timove.

ESA posebno apelira na žene da se prijave.

U potrazi su za četiri do šest astronauta koje će zaposliti za stalno i raspoređivati ih u svemirske misije.

Svemirska agencija također traži do 20 astronauta i astronautkinja koji će biti rezerve i koji bi mogli biti izabrani za određene misije.

Žele uključiti i astronauta s tjelesnim poteškoćama u rezervu, kroz program “Parastronaut”.

Agencija istražuje pod kojim uvjetima bi kandidat s invaliditetom mogao letjeti do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

“Imamo puno neodgovorenih pitanja u vezi toga”, rekao je David Parker, direktor ESA-e za astronautička i robotska istraživanja i dodao da ako se pitanja ne postavljaju, odgovori se ne mogu dobiti.

Rok za prijavu je 28. svibnja. Kandidati će morati proći šest faza selekcijskog postupka koji bi trebao završiti u listopadu 2022.

U prijavi treba priložiti životopis, motivacijsko pismo i liječničku potvrdu. Kandidati trebaju imati titulu magistra znanosti ili medicine te nekoliko godina profesionalnog iskustva.

Ovo je prvi put nakon više od desetljeća da ESA traži nove astronaute. Njemački astronaut Alexander Gerst opisao je to “prilikom koja se pruža jednom u životu”, u objavi na Twitteru.

Hina

- Oglas -