Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERATučepiZnanstvenik iz Tučepi u timu stručnjaka ključnih za otkriće najudaljenije aktivne galaktičke...

Znanstvenik iz Tučepi u timu stručnjaka ključnih za otkriće najudaljenije aktivne galaktičke jezgre

Kolaboracija Large Sized Telescope (LST), u La Palmi, Španjolska, 15. prosinca 2023. objavila je detekciju izvora OP 313 u području gama-zračenja vrlo visokih energija, teleskopom LST-1. OP 313 time postaje najudaljenija aktivna galaktička jezgra (Active Galactic Nuclei, AGN) ikada detektirana.

Ovo otkriće ne samo da omogućuje dublje razumijevanje najudaljenijih dijelova svemira, već i potvrđuje iznimne performanse prototipa teleskopa LST, koji je još u fazi puštanja u rad na sjevernom opservatoriju CTAO (Cherenkov Telescope Array Observatory) na Kanarskom otoku La Palma, Španjolska.

Više od 400 znanstvenika i inženjera iz 67 različitih institucija iz 12 zemalja svijeta čine kolaboraciju LST. Njihova suradnja i zajednički rad ključni su za održavanje visokih performansi teleskopa, prikupljanje i analizu podataka te objavljivanje tehničkih i znanstvenih publikacija.

Znanstvenici iz Hrvatske (Split, Rijeka, i Osijek) su članovi kolaboracije LST koji su doprinijeli svim fazama razvoja teleskopa LST-1, dizajnu, izgradnji, puštanju u rad i konačno analizi podataka.

Na FESB-u u Splitu, tim stručnjaka dizajnirao je, testirao i razvio sustav za kalibraciju pogonskih motora za usmjeravanje teleskopa, omogućujući precizno mjerenje usmjerenosti teleskopa. Dr. sc. Darko Zarić čiji je mentor bio prof. dr. sc. Nikola Godinović na FESB-u u Splitu, uspješno je implementirao sustav na teleskop LST-1.

Drugi sustav, razvijen od strane doktoranda mag. phys. Tonija Šarića, omogućava precizno mjerenje i korekciju usmjerenosti teleskopa prilikom opažanja. Toni trenutno radi na finom podešavanju i kalibraciji ovog sustava, pridonoseći kontinuiranom uspjehu teleskopa i nastavljajući nasljeđe znanstvenih doprinosa iz Hrvatske u istraživanju najudaljenijih dijelova svemira.

Izvor: FESB

Ova suradnja i doprinosi hrvatskih stručnjaka ne samo da obogaćuju globalnu znanstvenu zajednicu već i potvrđuju visoku razinu stručnosti i angažmana domaćih znanstvenika u najnaprednijim istraživanjima svemira.

Član tima iz Hrvatske, Toni Šarić, znanstvenik je s našeg područja. Rodom iz Tučepi, srednju školu završava u Makarskoj. Svoje školovanje nastavlja na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu u Splitu, gdje 2017.g. stječe bakalaureat akademski stupanj iz fizike (univ. bacc. phys.). 2020. godine postaje magistar fizike (mag. phys.), smjer računarska fizika.

Oba studija završava uz Dekanovu nagradu za postignuti uspjeh. Iste godine upisuje doktorski studij fizike pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Astrofizika. Tad se i zapošljava na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu kao mlađi istraživač na projektu unutar kolaboracije LST u sklopu opservatorija Cherenkov Telescope Array Observatory (CTAO).
foto: FESB/privatni album

- Oglas -