Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKA"Zgrada nam se rascijepala sa zadnjim snažnim potresom, strahujemo i skačemo sa...

“Zgrada nam se rascijepala sa zadnjim snažnim potresom, strahujemo i skačemo sa svakom novom trešnjom”

– Zid na našoj zgradi i ranije je bio napukao, ali je nakon potresa je ozbiljno rascijepljen i raspuklina je sad narasla na barem dva centimetra. Strahujemo sa svakom novom trešnjom koja bi taj zid mogla dokrajčiti. S jutrošnjim potresom u 6,30 odmah sam bila na nogama, ustravljeni smo.

Zgrada je, koliko znam, građena dobro, s dosta betona, po ondašnjim standardima, i trebala bi izdržati potrese. No što je sa stubištem i prilazom, koje jači potres može potpuno uništiti, pripovijeda nam Dubravka Paunović koja živi u Ulici Stjepana Radića nasuprot Tommyja.

Kazat će kako se u ovoj priči ističu dva problema.

Prvi je činjenica da treba sanirati zid, ali prije toga treba riješiti i fasadu s hidroizolacijom. Dubravka Paunović drži da toliki zahvat ne mogu financirati samostalno od svojeg fonda za pričuvu.

Drugi problem leži u činjenici da, iako je građena 1964.godine, zgrada još uvijek nije uknjižena te je nemoguće povući sredstva iz EU fondova.

Imaju dojam da vrijeme protiče, zgrada propada, a osnovni se problemi ne rješavaju.

– Do sada se izmijenilo direktora i direktora Stambenog, i nitko se nije uhvatio u koštac s uknjižbom. Moja baka koja mi je ostavila stan umrla je prije osam godina i tad se krenulo s postupkom, no u međuvremenu se nismo pomakli s mrtve točke. Nedavno je bila situacija da su nas, vezano za projekt MentArta, tražili dozvolu za oslikavanje murala.

Ja sam odmah rekla da je to sjajna priča i da ću se zauzeti za podršku ideji. Ali rekla sam jasno i da prije treba riješiti fasadu. Ne možemo ukrašavati zgradu, a da nismo sanirali problem.  Stambeno je do sada nažalost dalo do znanja da neće dati novac za to, veli Paunović.

Kontaktirali smo i novu direktoricu Tanju Tolj Jelavić. Odmah se informirala o slučaju ove zgrade i povratno nam se javila u kratkom roku.

– Čim prije ćemo sazvati sastanak na kojem ćemo vidjeti pitanje financiranja i sanacije, ali će nam to ujedno biti prilika da se upoznamo s glavnim problemom i okrenemo se njegovom rješavanju, rekla nam je Tolj Jelavić dodajući kako prakticiraju odraditi sastanke čim se pojavi nekakav problem i kako bi dogovorili rješenja, ali i uspostavili konstruktivnu komunikaciju sa stanarima.

A glavni problem je upravo činjenica da zgrada nije uknjižena, što nam je novoimenovana direktorica bez uvijanja spomenula kao glavni opći problem na kojem misli aktivno raditi.

O svemu tome, ali i njezinim planovima, stanju koje je zatekla, o njezinoj motivaciji da se uhvati u koštac s problemima te razlozima ostavljanja bankarskog sektora i prihvaćanju funkcije šefice Stambenog razgovarat ćemo u dogovorenom intervjuu koji slijedi tijekom ovog tjedna.

Ivona Ćirak /foto D.Paunović

- Oglas -