Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAZELENI PREKIDAČ Grad Makarska i ove godine sufinancira elektrane na krovovima građana,...

ZELENI PREKIDAČ Grad Makarska i ove godine sufinancira elektrane na krovovima građana, otvorene prijave

Grad Makarska objavio je Javni poziv za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama za 2024. godinu, kao dio šire kampanje „ZELENI PREKIDAČ – prebaci na održivost!“. Ova aktivnost predstavlja korak naprijed u realizaciji mjera definiranih u Akcijskom planu održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), koji je usmjeren na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Prijave su otvorene za građane koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća u Gradu Makarskoj, s uvjetom da na adresi kuće nemaju nepodmirena dugovanja prema Gradu. Sufinanciranje se odnosi na postojeće obiteljske kuće koje su izgrađene u skladu sa zakonom i koje imaju više od 50% podne površine namijenjene stanovanju, s maksimalno tri stambene jedinice ili građevinskom bruto površinom do 600 m2.

Sufinanciranje po obiteljskoj kući može iznositi do 5.000 EUR, odnosno 400 EUR po 1 kW instalirane snage elektrane (iznos pokriva elektranu do maksimalno 12,5 kW).Ugradnjom fotonaponskih elektrana građani pridonose energetskim ciljevima grada, istovremeno unapređuju energetsku učinkovitost svojih domova te u konačnici ostvaruju značajne uštede.

Ova inicijativa je dio šireg trenda u Hrvatskoj i svijetu gdje lokalne zajednice preuzimaju aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Sufinanciranje fotonaponskih elektrana na krovovima je samo jedna od mnogih mjera koje Grad Makarska provodi u okviru kampanje „ZELENI PREKIDAČ – prebaci na održivost!“ kako bi potaknuo građane na prelazak na čistu energiju i održive prakse.

Prijava na poziv podnosi se najkasnije do 1. studenog 2024. ili do iskorištenja sredstava.

Poziv je prilika da se građani uključe u zelenu tranziciju i postanu dio rješenja za održiviju budućnost.

Javni poziv za pripadajućim obrascima za prijavu nalazi se na internetskim stranicama Grada Makarske.

Za tehničku pomoć pripreme dokumentacije za podnositelje prijava i ove godine građanima je na raspolaganju tim Javne ustanove Makarska razvojna agencija MARA.

Dodatne informacije o Programu mogu se dobiti ostavljanjem upita elektroničkom poštom, na adresu centar@mara-makarska.hr ili pozivom na broj 098299446.

- Oglas -