Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAZDRAVSTVO Dr.Milić po planu do kraja godine dolazi sa specijalizacije, do tada...

ZDRAVSTVO Dr.Milić po planu do kraja godine dolazi sa specijalizacije, do tada drugi ginekolog – dvaput tjedno

Iako Makarska ima pravo na dva ginekologa, već dulje vrijeme praktički imamo samo jednog, dr.Ivu Viskovića, dok drugi dolazi samo dvaput tjedno. Ova je situacija nastala odlaskom dr.Katarine Dvornik, a kad će se i kako riješiti, nije poznato.

Naime, dr.Ivo Visković produljio je ugovor za cijelu ovu godinu i kao ginekolog u Domu zdravlja radi i dalje, a dr.Ivana Milić, koja je išla na specijalizaciju, po svemu sudeći trebala bi se sa specijalizacije vratiti do kraja ove godine.

– Istina je, nadam se povratku u Makarsku do kraja 2023.godine. Makarska je moj grad, i voljela bih tu raditi, ali bilo bi mi stalo kada bi se općenito osigurali bolji uvjeti za rad, i zbog mene ali prije svega za dobrobit pacijentica Makarskog primorja. Pri tom u prvom redu mislim na ordinaciju i opremu, rekla nam je dr.Milić.

Naime, dr.Milić je pod ugovornom obvezom zbog specijalizacije koja ju obvezuje na rad u ustanovi određeni broj godina, a u slučaju raskida slijedi isplata troškova koju neki liječnici čak i preuzmu kao rizik odlazeći u privatnu praksu.

Razmišljate li o koncesiji jednog dana? 

– Koncesija bi definitivno puno toga omogućila jer bih u tom slučaju mogla ulagati u nadstandard, odvratila je liječnica.

Kakvi su planovi županijskog Doma zdravlja po pitanju ginekologije i pripreme uvjeta za drugog ginekologa, nismo uspjeli doznati jer nam se dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, nije javio na mobitel niti odgovorio na upit do zaključenja pisanja članka.

Zanimali smo se i za trenutni status drugog ginekologa čiji dolasci dvaput tjedno ne zadovoljavaju potrebe pacijentica Makarskog primorja.,

Upit smo poslali i na adresu gradonačelnika Zorana Paunovića. Pitali smo ga i je li razgovarao s dr.Milić te razmišlja li Grad o nekakvim stimulansima da liječnike u sustavu doma zdravlja gdje su plaće oko 30 posto manje nego u bolničkom sustavu. Pokušali smo ga dobiti i na mobitel, ali za sada odgovora nismo dobili.

Kako bilo, kada dr.Milić dođe u Makarsku, sve do odlaska dr.Viskovića u mirovinu za što je već bio ostvario uvjete (produljuje ugovor godinu za godinom, op.a.), situacija bi napokon mogla biti povoljna, no već sad treba postaviti pitanje što kad ode dr.Visković i što ako nakon isteka ugovorne obveze ode i dr.Milić.

Tko o tome vodi računa? Ili će opet biti potraga navrat-nanos kao kad je Makarska ostala bez druge pedijatrice, iako je bilo jasno da dr.Suzana Čović, inače i dobitnica nagrade Grada za 2022.godinu, odlazi u mirovinu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -