Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaRIVIJERABrelaŽDO SPLIT Zbog tragedije u Brelima podignuta optužnica protiv 28-godišnjaka

ŽDO SPLIT Zbog tragedije u Brelima podignuta optužnica protiv 28-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1994.) zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 4. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 21. studenog 2020. oko 2:55 sati u Brelima, upravljao osobnim vozilom marke Mazda 323 lokalnom cestom iz smjera istoka u smjeru zapada, desnim kolničkim trakom Ulice Stjepana Radića, i pritom postupio protivno odredbama članka 51. stavak 1., čl. 53. st. 1. i čl. 199. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Okrivljenika se tereti da je vozio pod utjecajem alkohola (koncentracija od najmanje 1,19 g/kg) zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile smanjene, kao i da je upravljao nedopuštenom brzinom od oko 70 km/h u naseljenom mjestu, gdje je brzina ograničena na 50 km/h, te neprilagođenom brzinom nadolazećem lijevom zavoju i uvjetima noćne vožnje, svjestan da takvom vožnjom može ugroziti druge sudionike u prometu. Okrivljenik nije uspio savladati zavoj već je izgubio nadzor nad vozilom i izletio vozilom preko desne strane kolnika Ulice Stjepana Radića na obližnje zemljano proširenje.

Okrivljenik je prednjim dijelom osobnog vozila udario u obližnji betonski zid visine 1,05 metara pri čemu je suvozač (1997.) u osobnom vozilu zadobio oguljotine kože čela, nosa, hrpta desne šake i koljena, reznu ranu desne strane lica, kao i osobito tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu (velika rezna rana desne strane vrata koja obuhvaća mišiće, žlijezdu slinovnicu, okolne arterije i veliku vratnu venu) koja je dovela do iskrvarenja. Ozlijeđeni suvozač preminuo je u vozilu Hitne medicinske pomoći tijekom prijevoza do Kliničkog bolničkog centra Split, u mjestu Podstrana – izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.
MD/foto PU SD

- Oglas -