Omiljeni gastro festival Autentica, 30. svibnja, u Baškoj Vodi došao je samom završetku. Nakon ukusnih i mirisnih fešti u Vrgorcu, Makarskoj, Brelima, Tučepima i Podgori, veliko finale Baškoj Vodi oduševilo je sve prisutne! Svi koji su imali mogućnosti prisustvovati festivalu, od ranih jutarnjih sati dočekala je fešta prepuna okusa, mirisa i glazbe uz nezaobilaznu dalmatinsku spizu.
Poslijednji dan festivala 30. svibnja bio je uistinu nezaboravan u Baškoj Vodi! Pored redovnog dijela programa, ovaj dan se slavio i Dan općine Baške Vode.
Manifestacija je započela već oko 14. sati s Autentica marketom na kojem su svoje proizvode predstavili lokalni OPG-ovi. Našle su se tu vrgorske jagode, domaći med, soparnik, slana riba, suhomesnati proizvodi, sir, likeri, prirodna kozmetika te brojni drugi autentični proizvodi. Zadovoljni posjetitelji su ponešto probali, posjetili restorane i guštali u okusima i mirisima raskošnog gourmet festivala.
U kasno popodnevnim satima posjetitelji su se opustili uz Autentica barmen show by Gin Poetica. Pripremali su se kokteli na bazi autentičnog biokovskog bilja i vrgorske jagode. Posjetitelje je naročito obradovala AUTENTICA WINE RADIONICA – radionica sljubljivanja vina, koja se održala u konferencijskoj sali luke Baška Voda a vodio ju je visoko educirani hrvatski sommelier, Danijel Čečavac.
Nakon što smo počastili nepca vrhunskom vinskom kapljicom, bilo je vrijeme za slasnu deliciju – vrijedne baškovoške domaćice i ugostitelji zasukale su rukave i okušale se u spremanju čuvenih baškovoških rafiola! Ove izvorne delicije ocjenjivao je stručni žiri predvođen Marijom Granić vlasnicom slastičarne, Maricom Topić, slastičarkom iz hotela Baška Voda i Marijom Vučković, vlasnicom tradicionalnog brenda “Mara Uštipak”, te je imao je uistinu pune ruke posla.
Brojni posjetitelji manifestacije s nestrpljenjem su iščekivali 19.00 sati i početak Autentica cooking show – kuhanja na otvorenom, na kojem su lokalni ugostitelji, te općinske udruge pripremali autentična dalmatinska jela. U organizaciji lokalnih ugostitelja predvođenih Mladanom Jovićem, chefom restorana Karlo i Perom Cvitanovićem chefom restorana King u velikoj teći pripremljen je crni rižot te se u organizaciji DVD-a Baška Voda i Promajna te Moto klub-a Baška Voda, pekla tuna na gradelei djelilo domaće vino.
Da se vinom može i slikati, imali smo prilike vidjeti na Rintintina Vinorel radionici na kojoj su brojne posjetiteljice uživale u tematskom slikanju vinom na papiru, nakon kojeg je uslijedio defile općinske glazbe Baška Voda, Međunarodna smotra Mažoretkinja, koncert grupe Roso & Brothers i veliki vatromet.
U svim danima trajanja festivala, dalmatinsku marendu se moglo kušati u restoranima i konobama: Del Posto, Portun, La Colomba, Karlo i Puntin po promotivnim cijenama.
Restorane Del Posto (hotel Slavija), Portun, La Colomba, Karlo i Puntin posjetila je Autentica Gastro patrola te uživala u pravoj rapsodiji okusa.
Restorani uključeni u projekt oduševili su našu gastro patrolu kreativnošću i gostoprimstvom.
Prva stacija bio je restoran Del Posto u sklopu hotela Slavija. Na prekrasnoj ostakljenoj terasi restorana dočekao nas je chef Mili Serer te nas oduševio preukusnim dalmatinskim bruschettama, tjesteninom – paccherima s mariniranom tunom s kaparima, motrom i šalšom te domaćim “šporkim” makarunima.
Naša se patrola zatim zaputila u restoran Portun. U predivnoj bašti restorana dočekali su nas chefovi Nikola Mijović i Vanja Obran, te nam pripremili juhu od brancina i vongoli, rižot od liganja, brancina na podlozi umaka salse od palente i komorca. Voditelj gastro patrole Ivan Pažanin posebno je pohvalio sljubljivanje okusa i kreativnost mladih kuhara.
Treća stanica naše gastro patrole bio je predivno uređeni, novotovoreni restoran La Colomba (golubica na talijanski) čiji su vlasnici Marija i Lovre Granić. La Colomba pored unutarnjeg prostora ima i predivan vanjski štekat s pogledom na more i marinu. Marija je ujedno i članica našeg žirija za ocjenjivanje natjecanja u pripremanju Rafioli. Restoran je osmišljen kao fuzija azijske i dalmatinske kuhinje. Za prigodu posjete gastro patrole pripremili su nam rafiole sa punjenom patkom na rižinim rezancima, janjeće kotlete s krumpirom na dalmatinski i domaće kolače.
Restoran Karlo je poznati restoran u Baškoj Vodi koji nudi orginalnu dalmatinsku spizu, te je uistinu osvojio naša srca. Ljubazna vlasnica Natalija Radić oduševila nas je gostoprimstvom te prezentacijom jela, a chef Mladan Jović okusima grdobine u salsi s palentom, tunom s kaduljom, pečenom hobotnicom s mladim krumpirima, sevicheom od škampi i lubina. U restoranu smo kušali i najukusnije trešnje, uživali u domaćem prošeku i kraljici delicija ovog podneblja – torti Makarani.
Zadnja stanica naše Gastro patrole bio je restoran Puntin, prepoznatljiv po marendama i vrhunskoj dalmatinskoj spizi u koji rado svraćamo tokom cijele godine. U restoranu nas je dočekao chef Stjepan Sramek koji nam je prezentirao školjke na buzaru, rižot od liganja sa šalšom, pašticada od tune s palentom od bijele pure s mascarponeom.
Po završetku obilaska restorana, naš vidno dobro raspoloženi voditelj gastro patrole – chef Ivan Pažanin prokomentirao je gastro ponudu u Baškoj Vodi.
– „Ljudi s područja Makarske rivijere nadaleko su poznati po domaćinstvu i tradiciji bavljenja turizmom, vaša emocija i ljubav prema gostu i dalmatinskoj spizi su autentični. Vaše domaćinstvo treba izbrendirat, a manifestacije poput Autentice upravo za to služe“
fotografije: Boris Luetić