Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONa Gradskom vijeću se zakuhalo oko Platna: Vijećnik Lelas traži referendum, Franić...

Na Gradskom vijeću se zakuhalo oko Platna: Vijećnik Lelas traži referendum, Franić odgovorila stihovima

Iako je još prije gotovo tri godine donesena Odluka o stavljanju UPU-a Platno van snage, sudbina ove zone još uvijek nije ni jasna ni definitivna. U županijskom prostornom planu obuhvat urbanističkog plana uređenja jest, doduše, nešto smanjen, ali namjena je ista.

Bojazan zbog pitanja Platna – vjerojatno potenciran realnom mogućnošću da se vlast dogodine promijeni, a time i pogled na ovu zonu – na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak je iznijela vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić.

– Vezano za redefiniranje sadržaja i obuhvata Platna, osobno se nadam da će se prilikom izrade nacrta prijedloga izmjena plana ova dva aspekta povezati i da će zaštita poluotoka Osejava dobiti pozitivan epilog te da će javni interes biti uvažen. Također predlažem gradskoj upravi provođenje studije ekološke i društvene valorizacije poluotoka Osejava kroz multidisciplinarni pristup kojim bi se vrednovali svi aspekti, i ekološki, i društveni, i kulturni i ostali čimbenici, rekla je Miočević Franić.

Dodala je i kako je protiv pribjegavanju međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja koji bi dao konačni izgled sportsko-rekreascijskoj zoni Platno, a koje je gradska vlast očito spominjala kao moguće rješenje.

– Cilj je objediniti područje, pripojiti Platno Osejavi, da cijeli poluotok bude javna zelena površina, izjasnila se vijećnica NLO-a.

Kolega Joško Lelas (HDZ) kazao je kako on sam drži da bi se sudbina Platna trebala odrediti – referendumom.

– Svi imamo dobre ideje i želje, neću tvrditi nikome od vas da niste dobro utemeljili, ali kad je u pitanju budućnost zajednice, bilo bi dobro da se izjasne građani. Znamo da će to pitanje biti jedno od najvažnijih, zašto se ne bi izjasnili je li bolje da tamo imamo sportsko-rekreacijske sadržaje ili da nemamo, poručio je.

Lelas je rekao kako treba razlikovati urednost od neurednosti, održavanje od neodržavanja. – Imamo mogućnost da to izgleda kao park, a uređeni parkovi su bolji nego neuređena divlja šuma, kazao je.

Petar Kelvišer mu je poručio kako je upravo HDZ zabetonirao turističku ponudu na koju se sad poziva kad su prenamijenili zonu ispred Sportskog centra, čime je sportska zona zauvijek smanjena.

– I kad ste donosili UPU Platno mogli ste pitati građane jesu li za to, a vi znate što znači referendum na lokalnoj razini. Nemojte biti licemjerni, kazao je vijećnik NLO-a na što je Lelas rekao kako se ne može statično promatrati jer živimo u društvu koje se razvija.

– Dopustite i meni da se nadograđujem, ako sam bio u krivu, iako nikad nisam bio protiv referenduma. Po meni za stvari koje su bitne treba građanima prepustiti da kažu da to žele, a onda oni preuzimaju odgovornost, uzvratio je.

Toma Matković, savjetnik za prostorno uređenje, kazao je kako o Platnu treba donijeti odluku, pri čemu je pogledavao prema gradonačelniku. Prva je opcija tempirati gradski plan i županiijski plan, te biti usklađeni u postupcima ako se želi da Platno ostane šuma.

– Druga opcija je da na Platnu odredimo neke potencijalno strože odredbe po pitanju namjene prostora i definiranja dozvoljenih sportskih sadržaja. Moguća je i opcija da se kroz izmjene plana inicira arhitktonsko-urbanistički natječaj, predložio je Matković.

Ivona Ćirak /foto M.D./arhiva

Što želite da u budućnosti bude na Platnu?

 

- Oglas -