Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABaška VodaZAJEDNO DO FONDOVA EU Zašto je važan prelazak na kružno gospodarstvo?

ZAJEDNO DO FONDOVA EU Zašto je važan prelazak na kružno gospodarstvo?

U sklopu projekta Ulaganja u nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada, iz poduzeća GRADINA-BAŠKA VODA d.o.o. za komunalnu djelatnost provode kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti o održivom gospodarstvu, te educiranja javnosti o razlozima Europske unije za prijelaz na kružno gospodarstvo, te ulozi gospodarenja otpadom u prijelazu s linearnog na kružno gospodarstvo.

“Sve proizvode koje imamo, proizveli smo koristeći resurse iz prirode pa tako od drva proizvodimo namještaj i papir, fosilna goriva koristimo za proizvodnju plastike, goriva i drugog. Sve proizvode, nakon korištenja zatrpavamo pod zemlju.

Taj jednosmjerni (linearni) sustav gospodarstva je dugoročno neodrživ i neisplativ.
Linearno gospodarstvo se temelji na principu „uzmi – proizvedi – odbaci„.

Uzmi – resurse,
Proizvedi– proizvod
Koristi i nakon korištenja – odbaci.

Osim prekomjernog crpljenja resursa, linearno gospodarstvo stvara i velike količine otpada.

gradina BV 1

Ulaskom u Europsku Uniju, Hrvatska je morala prilagoditi svoje zakonodavstvo europskim zakonima i direktivama, a osim prilagodbe zakona, ključna je i prilagodba pravila ponašanja koji su u Europskoj Uniji već desetljećima uobičajena praksa. Za nepoštivanje i nepridržavanje zakona postoje sankcije – uglavnom novčane, koje će naposljetku svatko od nas plaćati.

Upravo zato Republika Hrvatska prelazi na sustav kružnog gospodarstva odnosno cirkularne ekonomije, a time i u sustav kružnog gospodarenja otpadom.

Kružno gospodarstvo se temelji na kružnom kretanju u prirodi u kojoj se sve iskorištava, mijenja svoj oblik i ponovno se vraća u ciklus. Ništa se ne gubi i ne stvara se višak.
Tako kružno gospodarenje otpadom papir, staklo, metal i plastiku ne smatra smećem već vrijednim materijalnim resursima koji se mogu ponovno iskoristiti.

Prikupljeni, reciklirani otpad se vraća ponovno u proces proizvodnje i time ne radi štetu okolišu nego postaje nova sirovina. Mali dio otpada koji se ne može iskoristiti, zbrinjava se na neškodljiv način.

Gradina BV
Gradina BV

 

Odvojeno prikupljeno staklo se može nebrojeno puta reciklirati bez da promijeni svoju strukturu i svojstva. Aluminij i čelik recikliranjem također ne gube na kvaliteti.
Cilj kružnog gospodarenja otpadom je da svaki pojedinac sustavno, tijekom cijelog života pokuša svesti vlastiti otpad na minimum, i to na način da kupuje ciljano, da ne gomila nepotrebne proizvode, da staru tehniku pokuša popraviti prije bacanja,..

Ako otpad ipak nastane, svaki pojedinac je dužan reciklirati odnosno izdvajati korisne frakcije iz smeća koje se na taj način ponovno vraćaju u proizvodnju kao nova korisna sirovina.
Iako se odvajanje otpada doima kompliciranija varijanta nego bacanje otpada u istu kantu, moramo osvijestiti činjenicu da svakom našom aktivnošću utječemo na okoliš u kojem živimo i da svojom nebrigom trujući zrak, vodu i tlo – trujemo sami sebe.

Krenimo od sebe, jer svaka promjena koliko nam se god nebitna i mala činila – u globalu znači mnogo za planet na kojem živimo” – poručuju iz Gradina-Baška Voda d.o.o.

MD

- Oglas -