Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAZagrepčanka Doroteja dobitnica rektorove nagrade: Drago mi je da studiram baš u...

Zagrepčanka Doroteja dobitnica rektorove nagrade: Drago mi je da studiram baš u Makarskoj

Kada je prije dvije godine odabrala Makarsku kao mjesto za studij, Zagrepčanku Doroteju Pavić privukao je program, ali i činjenica da je u gradu pod Biokovom turizam ipak osnovna, gotovo pa jedina djelatnost, i to djelatnost s kojom njezini sugrađani vrlo aktivno žive. Tad je, kako nam otkriva mislila: Idem u Makarsku, pa što bude, bude.

Jučer je studentici druge godine sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija uručena rektorova nagrada za izvrsnost, a danas će Doroteja, koja je na drugoj godini ostvarila visoki prosjek ocjena od 4,8, zadovoljno kazati: Trud se ipak isplatio!

Nije bilo lako odvažiti se i napustiti metropolu, ujedno i studentsko središte, grad u koji pristižu brojni studenti iz svih dijelova Hrvatske, i zaputiti se u gradić veličine Makarske, poznatiji kao ljetovalište nego studentski grad.

– Znala sam samo da neću studirati u Zagrebu, cilj mi je bio otići na obalu gdje je turizam primarna djelatnost. Svidio mi se program, prelomila sam i odvažila se otići u Makarsku. Nije bilo lako u početku, bilo mi je jako čudno živjeti u gradu veličine jednog zagrebačkog kvarta, i u kojem baš nešto i nema života zimi. Bilo mi je teško naći i stan u kojem ću stanovati, ali posložilo se srećom tako da sam se zaposlila kao animatoric u Valamaru, te su mi oni osigurali smještaj. Tako da mi se sada u Makarskoj lijepo. U slobodno vrijeme šetam, upoznajem okolna mjesta, otoke, bavim se rekreacijom…Puno je lakše otkad sam se bolje upoznala s ekipom s faksa, kazuje nam Doroteja.

Makarska kao studentski grad, osobito s obzirom da je uveden i diplomski studij, ima perspektivu. No prema iskustvu studentice iz Zagreba postoje neki nedostaci koje treba otkloniti.

– Najveći nedostatak, osim pronalaska smještaja kojeg je meni osigurao poslodavac, jest prehrana studenata. Osigurana nam je usluga menze u hotelu Biokovka, ali nezgodno je uklopiti u predavanja jer je na potpuno drugom kraju grada, pa često niti ne odemo.

Novi prostor za predavanja je odličan, puno nam znači što je sve na jednom mjestu, bilo je jako nezgodno kad smo se selili, a kod Vatrogasnog doma je uvijek bila buka jer auti prolaze preko mosta. Ovdje je lijepo, u centru smo, samo se nadamo da će nam ispuniti obećanje i napraviti i taj neki prostor za druženje studenata, kaže Doroteja.

Osim nje, na drugoj godini ima još lijepi broj kolega iz drugih dijelova Hrvatske, ali i BiH.

– Ima dosta studenata iz Splita, Imotskog, iz Gruda, a dvije su kolegice iz Slavonije, iz Požege i Belog Manastira, veli nam dobitnica rektorove nagrade napominjući kako govori isključivo o kolegama sa svoje godine.

Dokaz je to da Makarska ipak dobiva mjesto na studentskoj karti Hrvatske i da se ova priča razvija u dobrom smjeru. Doroteja je, kako kaže, jako zadovoljna s programom i predavačima.

Biste li ostali u Makarskoj nakon završetka studija?

– Za sada ne razmišljam o tome, ali ako mi se ponudi nešto što bi me privuklo, zašto ne, za kraj će Doroteja.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -