Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOZABRINUTOST U DOMU ZDRAVLJA Makarska hitna neće imati drugog liječnika u sezoni,...

ZABRINUTOST U DOMU ZDRAVLJA Makarska hitna neće imati drugog liječnika u sezoni, a zbog neplaćanja općina upitan je i tim s tehničarom

Makarska hitna pomoć ponovno je u velikim kadrovskim i organizacijskim problemima, i to uoči turističke sezone koja je, barem prema dosadašnjim statistikama i pokazateljima za srpanj i kolovoz, dosta bolja od lanjske. Naime, od 15.lipnja do 15.rujna makarska Hitna pomoć neće imati drugog liječnika. Dogodi li se u srcu sezone prometna nesreća, pa liječnik izađe na teren i isprati pacijenta u KBC Split, barem dva je sata ambulanta bez liječnika.

Da, ima medicinskog tehničara ili medicinsku sestru ili vozača, no nema doktora. U tom periodu može se dogoditi utapanje, infarkt, teška alergijska reakcija, bilo koje po život ugrožavajuće stanje, međutim, liječnika nema.

A nema ga jer, pod A, nema novca za njega, i pod B, imamo kronični problem s deficitom medicinskog kadra. To nam je potvrdio sam dr.Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

– Mi nikad nismo imali drugi tim s liječnikom niti ga je itko ikad ugovorio. Imamo tim T2 i to tako funkcionira, s tim da nam lokalna samouprava glede financiranja još uvijek nije izašla ususret, kazao nam je dr.Luetić.

Financiranju tima T2 koje očito ozbiljno zapinje ćemo se vratiti; prije svega da pojasnimo zašto nemamo drugog liječnika u periodu od 8 ujutro do 8 navečer, u ljetnom periodu.

Naime, drugi liječnik je do sada, sve do turističke sezone 2019., radio na hitnoj od 15.lipnja do 15.rujna. Prošle ga godine nije bilo, imali smo jedan tim T1 i jedan tim T2. U prvom timu je i liječnik, a u drugom samo medicinski tehničar i vozač.

– Prije nismo imali tim T2 i morali smo imati liječnika. Ali sada imamo taj drugi tim, doduše bez liječnika. Od Ministarstva turizma mi za cijelu županiju dobijemo 300 tisuća kuna, a to nije dovoljno niti da imamo medicinsku sestru, a kamoli liječnike. Tako da nemamo novca, a i da imamo, nema liječnika na slobodnom tržištu, pojašnjava Luetić.

Dakle, područje Makarske rivijere koje broji oko 25 tisuća stanovnika, koja brojka se ljeti u nekim trenucima i utrostruči, mora se pokrivati s jednim liječnikom. Doduše, Baška Voda ima tim T2, a Luetić kaže kako Podaca ima liječnika na dispoziciji.

No u nekim normalnim turističkim godinama na sezonu s jednim liječnikom u makarskoj ambulanti Hitne nije se niti pomišljalo.

Problem kadra, istina, postoji, no postoji  i mogućnost financiranja liječnika s kontinenta, i postoji mogućnost da mu se ponudi smještaj u jednom od dva vrhunski uređena studija u prostoru Doma zdravlja. Koja zjape prazna.

Stoga, dolazimo do  zaključka: problem je novac. Županijski zavod ima svoju financijsku računicu, kojoj ne pomaže činjenica da općine s Rivijere još uvijek nisu uplatile svoj “dug” od 100 tisuća kuna za cjelogodišnji tim T2. Grad Makarska je, naime, uredno uplatio ugovorenih pola milijuna kuna, kao i Županija svojih 300 tisuća.

No, ne ulazeći u to tko je kriv, postavlja se pitanje: zar zaista Makarska rivijera, koja u nekim lijepim godinama ostvari po šest milijuna noćenja, nema dovoljno novca za barem dvije liječničke plaće, jednu za srpanj, a drugu za kolovoz?

Da stvar bude gora, osim velikog organizacijskog problema s kojim se sada treba nositi tek imenovana voditeljica dr.Nora Perišić, i velike odgovornosti koju nosi bilo koja odluka, Luetić otvoreno kaže kako “visi” i taj drugi tim s tehničarom i vozačem.- Vidjet ćemo nakon ljeta što će s tim biti, jer lokalna uprava nije isfinancirala dogovoreno, kazat će Luetić.

Zbog svega navedenog, ne čudi da u  zgradi Doma zdravlja vlada povelika panika. Liječnici obiteljske medicine svjesni su da će, po Hipokratovoj zakletvi, morati uskakati kolegama s Hitne. No njihovi će pacijenti morati čekati. Pitanje je da li si, usred epidemije koja je jasno nametnula zdravstvenu sigurnost kao jedan od prioriteta u turizmu, možemo dozvoliti takvu improvizaciju.

Znamo kako je daleko i glasno lani odjeknula medijska “bomba” o širenju zaraze iz noćnog kluba, pa ne treba zamišljati kakve bismo posljedice kao turistička destinacija mogli snositi zbog hipotetskog nesretnog ishoda situacije koja se, s liječnikom u smjeni, možda mogla spriječiti.

Ivona Ćirak /foto O. Franić

- Oglas -