Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOZABORAVLJENA SREDNJA ŠKOLA Županija šuti, gradonačelnik priznaje pat poziciju, učenici ispaštaju

ZABORAVLJENA SREDNJA ŠKOLA Županija šuti, gradonačelnik priznaje pat poziciju, učenici ispaštaju

Niti tri tjedna nakon poslanih upita na adresu Tomislava Đonlića, županijskog pročelnika za školstvo, te na kabinet župana Blaženka Bobana nismo dobili odgovore o statusu zgrade dviju srednjih škola u Makarskoj. Šutnja kojoj svjedočimo već dugi niz godina kada se radi o srednjoškolskom obrazovanju zapečaćena je silenziom stampa iz logičnog razloga – po svoj nam prilici nemaju što reći o planovima sa srednjom školom. A tema je itekako aktualna iz razloga što je u tijeku javni poziv Splitsko-dalmatinske županije srednjim školama za prijavu projekata.

Zanimalo nas je stoga sljedeće: koje su srednje škole na području županije prioriteti za investiranje u tekućoj godini i je li neka od makarskih škola među njima, kao i iznos ukupnog fonda u rukama Županije. Pitali smo i namjeravaju li prijaviti projekt adaptacije i uređenja srednje škole na EU fondove za financiranje, budući projekt već postoji. I na koncu, željeli smo znati kakav je status imovinsko pravnih odnosa koje rješava Grad Makarska.

Odgovora na ova pitanja nema, iako je još 2021.godine dožupan Ante Šošić na proslavi Dana grada radosno najavljivao adaptaciju i energetsku obnovu srednje škole.

– Da, to je zaista bilo najavljeno i svaki put kad me vidi, dožupan Šošić kaže isto, veli gradonačelnik Zoran Paunović kojega smo pitali kakva je situacija sa zgradom i s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa bez kojih se ne može aplicirati na EU fondove i na taj način riješiti zaokružiti financijsku konstrukciju tešku sada vjerojatno 20-ak milijuna kuna.

Odgovor na potonje pitanje dobili smo od Bojana Milete iz gradskog Upravnog odjela za opće poslove i imovinu grada koji radi na rješavanju imovinsko pravnih odnosa. Situacija je složena jer se radi o oduzetom zemljištu odnosno nizu čestica koje ulaze u sastav velike parcele od 16.500 m2. Ista je čestica davno trebala biti formirana (zgrada je podignuta 1979.godine), to se nije dogodilo, a uslijedile su ratne 90-te i potom 1997.godina, koja je donijela Zakon o oduzetoj imovini. Temeljem zakona vlasnici oduzetog zemljišta mogli su podnijeti zahtjev za naknadom, što su neki od vlasnika učinili, ali u slučaju dviju većih čestica (zajedno čine skoro 7000 m2, op.a) vlasnici traže povrat u naturi. Zbog cijele te trakavice stare 26 godina čestica se ne može formirati, a kad imovinsko pravni odnosi nisu čisti, nema ni love iz EU fondova.

– Situacija je izuzetno kompleksna, radi se o tome da Županija prebacuje lopticu na Grad, da riješimo imovinsko pravne odnose, a Grad to ne može, jer o tome odlučuje netko drugi, Sud. Kao uvjet za ulaganje je da se to riješi, a radi se o prevažnoj stvari koja je na čekanju, edukaciji naše djece. Mislim da tu Županija ne bi trebala imati dvojbi, kaže Paunović.

Smatrate li da bi Županija trebala “odriješiti kesu” i financirati adaptaciju škole? Jer po ovome izgleda da ćemo još naredno desetljeće čekati obnovu zgrade koja je derutna otkad su roditelji današnjih srednjoškolaca išli u tu školu…

– Meni su nejasni kriteriji po kojima ulažu novce, o tome se radi, kazat će gradonačelnik.

Da Županija kaže “idemo svojim sredstvima u obnovu”, biste li poduprli iz gradskog proračuna? Jasno nam je da niste osnivač, ali radi se o našoj djeci.

– Županija ima proračun težak milijardu kuna, nije mi jasno zašto ti novci završavaju na drugim mjestima. Osim toga, nije srednja škola samo za makarsku djecu, nego u nju idu djeca s cijelog Primorja i okolnih gradova i mjesta. Ako svaka treća kuna od turizma završi u Županiji s našeg područja, onda neka taj novac usmjere u naše srednje škole, ponovno će Paunović.

Ali jeste li načelno unatoč tome za financijsku pomoć ako bi napokon došlo do inicijative od strane Županije?

– Načelno jesam, kako sam rekao, obrazovanje nam je u fokusu, tako smo pomogli i Sveučilište, veli Paunović.

Iako srednja škola ima uporabnu dozvolu koja je postala pravomoćna 2022.godine, za prijavu na fondove, pa i Nacionalni plan za oporavak i otpornost, opet treba riješiti imovinsko pravne odnose. Tu se zatvara krug i ujedno otvara pitanje nije li, nakon skoro 30 godina, došlo vrijeme da Županija prelomi i pokrene ulaganje u zgradu koja odavno nije adekvatna.

Naposljetku, postavimo stvari ovako: Grad Makarska je osnivač vrtića. Kada je uvidio da ne može financirati 20 milijuna težak projekt iz EU fondova, sam je uložio. Zašto isto ne može učiniti Županija, koja je osnivač srednjih škola?

Ivona Ćirak / foto M.D.

 

- Oglas -