Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKZa vikend se održava treći Absolute Biokovo Challenge

Za vikend se održava treći Absolute Biokovo Challenge

Absolute Biokovo Challenge, vjerojatno jedna od najtežih utrka u Hrvatskoj održava se ovaj vikend, točnije 13.05. na području Biokova. Na trećem izdanju utrke prijavljeno je preko 200 natjecatelja iz 11 država.

Prva, najduža utrka, starta u Brelima, i nakon što natjecatelji pretrče 45,5 km i savladaju preko 4480 metara ukupnog uspona, završavaju Pod Vošcem. Pri tome, obilaze Napoleonovu cestu, Sokolove staje, Sv.Iliju, penju se uz konope na Sv. Juru te preko Troglava spuštaju do cilja. Prošle godine pobjednik, slovenski trkač Marjan Zupančić završio je utrku za 8 sati i 17 minuta. Druga u cilju bila je Tajda Knafelj, također iz Slovenije, koja je u cilj ušla nakon 10 sati i 31 minutu te se popela na pobjedničko postolje kao prvoplasirana u ženskoj kategoriji.

Druga utrke, nakon starta iz sela Makar, i prijeđenih 23,6 km i 2580 metara uspona završava na istoj ciljnoj ravnini, dok natjecatelji treće utrke svladavaju udaljenost od 5 km i direktno iz sela Makar penju se do vrha Vošac.

Ove godine dvije najduže utrke boduju su za Europsko Sky race prvenstvo (prvenstvo u planinskom trčanju) .

Uz podršku Hrvatskih šuma, koje doniraju sadnice, u ime svakog osvajača medalje na sve tri utrke, na opožarenom području Osičine zasadit će se sadnica crnog bora, te time dati doprinos obnovi šumskih površina Biokova.

Da ne bi ostali bez pomlatka u trčanju, organizator se pobrinuo i za najmlađe, tako da će se nakon starta svih utrka u selu Makar održati ABC dječja utrka. Broj natjecatelja je ograničen na 100, a prijaviti dijete je potrebno putem obrasca na linku https://bit.ly/3M0OtyG . Sudjelovanje je besplatno, a sva djeca koja završe utrku dobivaju finishersku medalju. Start je u 11.15 sati, ali je potrebno doći malo ranije potvrditi sudjelovanje.

Ove godine, prvi put u utrku će biti uključeni i članovi udruge s poteškoćama u razvoju koji se inače organizirano bave nordijskim hodanjem. Za njih će biti organizirana kraća utrka na lokaciji pod Vošcem, a nakon utrke ostati će volontirati i družiti se s ostalim trkačima.

Ono što je posebno bitno u organizaciji utrke, je nastojanje organizatora da utrka bude ekološki usmjerena, tako da se na utrci za trake za označavanje staza, iako se poslije utrke uklanjaju, koriste samo biorazgradivi materijali, u cilju se odvaja otpad, ne koriste se proizvodi od jednokratne plastike, a za natjecatelje je organiziran prijevoz tako da se koristi što manje osobnih vozila.

Utrka se održava uz podršku Grada Makarske, TZ Makarske, TZ Brela i Parka prirode Biokovo. Važno je napomenuti i da u organizaciji utrke sudjeluje preko 50 volontera koji danima prije utrke pripremaju, čiste i označavaju stazu, rade na okrijepama i nakon utrke uklanjaju oznake sa staze.
MD/ foto Absolute Biokovo Challenge

- Oglas -