Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaZa vikend osmero mrtvih u četiri prometne nesreće

Za vikend osmero mrtvih u četiri prometne nesreće

Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama u četiri prometne nesreće poginulo je osam osoba, četiri su zadobile teže, a još šest osoba je lakše ozljede, izvijestio je MUP.

Od ukupno 3494 prekršaja najviše je bilo prekoračenja dopuštene brzine (1266), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa ( 356) i vožnja pod utjecajem alkohola (263). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 198 vozača.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači od 18 do 24 godina (75 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Najveću izmjerenu koncentraciju alkohola od 2,8 promila zabilježili su policajci PU koprivničko-križevačke, dok se najveće prekoračenje brzine od 233 kilometara na dogodilo na šibensko-kninskom području.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 22 ponavljača teških prekršaja u prometu. Recidivisti su najčešće vozili pod utjecajem alkohola (11 slučajeva), pet ih je vozilo prije polaganja vozačkog ispita, a sedmero u vrijeme dok im je na snazi zabrana vožnje. Jedan recidivist je odbio testiranje na prisutnost alkohola.

U MUP-u dodaju da je od početka godine do kraja listopada u prometnim nesrećama poginulo 205 osoba, odnosno 39 osoba ili 16 posto manje nego u istom razdoblju 2019.

Hina/foto Pixabay

- Oglas -