Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaZA DRŽAVLJANE BIH UVEDENA KARANTENA: SDA: "Odluka je kratkovidna." Plenković: "Odluka...

ZA DRŽAVLJANE BIH UVEDENA KARANTENA: SDA: “Odluka je kratkovidna.” Plenković: “Odluka je kratkoročna.”

Stranka demokratske akcije (SDA), jedna od vladajućih u BiH, priopćila je u četvrtak da je odluka hrvatskih vlasti da uvede karantenu za državljane BiH ishitrena i kratkovidna, na što je premijer Andrej Plenković odgovorio da se radi o “kratkoročnoj mjeri”.

Od ponoći vrijedi odluka o novom režimu ulaska u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, sada moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.

“Odluka Hrvatske da u jeku turističke sezone uvede obaveznu karantenu za državljane Bosne i Hercegovine, i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena je i kratkovidna”, poručuju iz SDA.

“Od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog ljeta potroše stotine milijuna eura”, kažu u toj stranci.

“Odluka je kratkoročna”, odgovara premijer.

“Nije sad da mi ne želimo komunikaciju, trgovinu, otvorene granice. Obrnuto, mi to želimo, nama je to u interesu, ali ako u nekom trenutku osjetite da je intenzitet (zaraze) veći, naravno da morate imati mehanizme da se zaštitimo”, rekao je Plenković u Požegi. “U krajnjoj liniji to je jedina metoda dok nema lijeka i dok nema cjepiva”, kazao je.

“Ako vidimo da se situacija poboljšava, mjere možemo promijeniti kad god hoćemo”, zaključio je.

Hina/screenshot Youtube

- Oglas -