Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVrijednost fiskaliziranih računa u rujnu pokazala nastavak odlične turističke sezone u Splitsko-dalmatinskoj...

Vrijednost fiskaliziranih računa u rujnu pokazala nastavak odlične turističke sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Odlični financijski rezultati turističke sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju i kolovozu nastavili su se i u rujnu. Pokazuje to mjesečna analiza HGK – Županijske komore Split o poslovanju županijskog gospodarstva, koja se bazira na podacima Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

”Prošli je mjesec u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 2 milijarde i 57 milijuna kuna što je 65 posto više nego u rujnu prošle godine, a 16,2 posto više nego u rujnu 2019. Pri tom je 537,2 milijuna kuna fiskalizirano u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, što je 200 posto više nego u rujnu 2020., a 17,2 posto više nego u rujnu rekordne 2019. godine”, komentirao je najnovije podatke pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Uz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, najveći porast iznosa fiskaliziranih računa u odnosu na prošlogodišnji rujan bilježe administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+224 posto), umjetnost, zabava i rekreacija (+219 posto), opskrba vodom i uklanjanje otpadnih voda (+195,7 posto) te prijevoz i skladištenje (+157,6 posto).

Više od polovice ukupne vrijednosti fiskaliziranih računa u rujnu bilo je u trgovini na veliko i malo, ujedno najznačajnijoj djelatnosti u strukturi županijskog gospodarstva. Tako je prošli mjesec u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla, fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 169 milijuna kuna, što je povećanje od 35 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine u županiji je fiskalizirano računa u vrijednosti od 14 milijardi i 449 milijuna kuna što je 31,5 posto više nego u istom razdoblju 2020. Istodobno je broj izdanih računa u promatranom periodu veći za 18,9 posto. Kao i na mjesečnoj razini u rujnu, tako i na razini prvih devet mjeseci ove godine najveći porast vrijednosti izdanih računa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bilježe administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+93,9 posto), umjetnost, zabava i rekreacija (+84,2 posto), prijevoz i skladištenje (+81,6 posto), djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+80,5 posto) te opskrba vodom i uklanjanje otpadnih voda (77 posto).

”Iako su Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska većim dijelom rujna na koronakarti bile u crvenom, podaci o vrijednosti fiskaliziranih računa u našoj županiji u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, koja je premašila iznos iz rujna 2019. za 17,2 posto, pokazuju nastavak odličnih turističkih rezultata i nakon dva udarna turistička mjeseca. Rast pokazuju i ostale djelatnosti, posebno je to značajno za trgovinu na veliko i malo te prerađivačku industriju, koje s turizmom predstavljaju najznačajnije djelatnosti u strukturi županijskog gospodarstva, što je jedan od pokazatelja njegova oporavka”, rezimirao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.
MD/ foto M.D.

- Oglas -