Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVrgorački gradonačelnik: Potopljeno 90.000 sadnica jagoda

Vrgorački gradonačelnik: Potopljeno 90.000 sadnica jagoda

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u četvrtak je najavio kako će ta županija pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljenom području Kokorića kod Vrgorca, a vrgorački gradonačelnik izvijestio je da je bilo potopljeno 90.000 sadnica jagoda.

“Sutra ćemo dostaviti plinske boce s grijalicama i drugo što je potrebno u Kokorićima”, rekao je Boban koji je danas posjetio poplavljeno područje zajedno s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom.

Boban je izvijestio kako je Splitsko-dalmatinska županija preuzela obvezu platiti trošak električne energije mještanima Kokorića u prosincu ove i siječnju iduće godine.

“Rebalansom proračuna već smo osigurali novčana sredstva za obnovu sustava navodnjavanja u Vrgorskom polju”, kazao je Boban.

Također je rekao kako će županija jednoj obitelji koja je teško stradala u poplavi u Kokorićima sanirati kuću budući da je ta obitelj u sustavu socijalne  skrbi.

Što se tiče proglašenja prirodne nepogode na vrgoračkom području, Boban je rekao da je ta odluka već pripremljena i on ju je spreman potpisati, ali će se sačekati još neko vrijeme kako bi ljudi iz Kokorića imali više dana na raspolaganju za prijavu štete koja još nije procijenjena.

“S obzirom na zakonski okvir po kojem od proglašenja prirodne nepogode građani imaju 15 dana za prijavljivanje štete, čekat ćemo još neko vrijeme da u suglasnosti sa vrgoračkim Stožerom Civilne zaštite odredimo koji je trenutak najpovoljniji za proglašenje prirodne nepogode”, kazao je Boban.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić izvijestio je da je bilo potopljeno  90.000 sadnica jagoda, ali je sretna okolnost što se poplava dogodila u poljoprivredno najintenzivnijem dijelu godine.

“Da se kojim slučajem poplava dogodila u proljetnom dijelu godine, šteta bi bila veća od 50 milijuna kuna,” kazao je Pranić.

On je kazao kako se na vrgoračkom i susjednom pločanskom području 4.000 stanovnika bavi poljoprivredom te je nužno izgraditi trajni sustav koji bi sprječavao poplave na tom području.

“Nama je iznimno važno što smo od Hrvatskih voda dobili jamstvo da će se izgraditi projekt koji će ubuduće sprječavati poplave na vrgoračkim poljima,” kazao je Pranić.

Potvrdio je kako će skupina pripadnika Hrvatske vojske sutra doći u Kokoriće te čistiti javne površine, uklanjati vreće s pijeskom i pomagati obiteljima pri uklanjanju oštećenog namještaj iz kuća.

Zahvalio je Vladi RH i Splitsko-dalmatinskoj županiji na pomoći koju pružaju poplavljenim Kokorićima.

Hina/foto: Pixabay

 

- Oglas -