Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVRGORAC Uskoro prvi festival srednjovjekovnih mitova i legendi

VRGORAC Uskoro prvi festival srednjovjekovnih mitova i legendi

Srednjovjekovna priča putuje sve do Dalmacije, točnije grada Vrgorca, koji će po prvi puta ugostiti, ispričati i predstaviti magične mitove i legende na festivalu pod imenom VrhGora. U najzelenijoj oazi vrgorskog parka, od 1 do 3. rujna uživajte u starim običajima i srednjovjekovnim sadržajima koji će zadovoljiti sve, od najmlađih do najstarijih posjetitelja. Atraktivnom sadržaju i bogatom programu pridružili su se poznati etno glazbenici poput benda Veja koji nastupaju prvu večer. Drugu večer otvara bend Su’vid, a glazbena zvijezda festivala će biti magična Nina Kraljić koja nastupa 2. rujna u 21 sat.

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u prošlost, kada su nastali brojni stećci, razni kultovi, planinske vile i slične legende koje se prenose s koljena na koljeno. Očekuje vas srednjovjekovni sajam, sprave za mučenje, turniri u streličarstvu i vuči konopa, zatim viteške bitke, te fire show performans u kasnijim noćnim satima. Posjetitelji festivala će u nedjelju moći učestvovati u radionicama oružja i nakita, a za najmlađe je previđena škola mačevanja. Cijeli prostor Parka 4. gardijske brigade Pauci u Vrgorcu pretvara se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika, te srednjovjekovnih sadržaja za najmlađe.

Najveća atrakcija zasigurno će biti vitezovi koji dolaze iz Stoca, Istre i susjednog Ljubuškog. Oni će oba dana manifestacije ljude voditi kroz viteški život, predstavljanjem podizanja viteškog kampa, prezentacije oružja, ali i same bitke. Također će posjetitelje počastiti i vlastitom predstavom. Glavni viteški gosti su Vitezovi Herceg Stjepana Kosače iz Stoca. Uprizorit će srednjovjekovnu priču i stvoriti kulisu kao u davnom srednjem vijeku. Očekuje vas viteški tabor, turnir za precizne strijele, viteško mačevanje, srednjovjekovno kuhanje, a možda netko završi i na spravi za mučenje. Iz Istre nam dolaze ratnici pod imenom, “Dragons within you”. Vatreni trio pripremit će borbu okupanu plamenom. U nedjelju tijekom obiteljskog dana organiziraju „malu“ školu dječjeg mačevanja.

Očekuju vas razni predavači i pripovjedači o tajnovitim stećcima župe Gorske i priče o kultu smrti Biokovo i tumulima. 1 i 2. rujna od 17 sati ne propustite zanimljiva predavanja koja će vas dodatno zaintrigirati i vratiti u prošlost. Iako su ovakvi festivali poznatiji u sjevernijim dijelovima lijepe naše, jug Hrvatske također može ispričati najstarije priče koje se vežu uz ovo podneblje.

Naravno, tu je i nezaobilazna glazbena podloga, kao i bogata gastronomska ponuda temeljena na starim receptima. U petak 1. rujna će nastupiti kultna istarska etno skupina Veja koji će zasigurno sve posjetitelje začarati svojim istarskim magičnim glazbenim tonovima. U subotu, 2. rujna nastupa Nina Kraljić, poznata etno pjevačica koja će očarati svojim vokalnim kvalitetama. Ne propustite premijerni nastup etno grupe Su’vid koja je ime dobila po obližnjem vrgorskom vrhu.
foto: Press

- Oglas -