Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVRGORAC Uskoro Javni poziv za izradu glavnog projekta ugradnje fotonaponske elektrane na...

VRGORAC Uskoro Javni poziv za izradu glavnog projekta ugradnje fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja a upravo u tom tonu, Grad Vrgorac odlučio je pomoći svojim građanima koji žele postaviti male sunčane elektrane na svoje obiteljske kuće na način da će – sufinancirati vlasnicima postojećih obiteljskih kuća izrada Glavnog projekta potrebnog za postavljanje jedne nove fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

S Glavnim projektom, naši građani moći će se prijaviti i na Natječaj za sufinanciranje postavljanja malih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH najavio je za zadnji kvartal ove godine.

Prednost fotonaponske elektrane vidi se i sljedećem primjeru: ukoliko je riječ o četveročlanom kućanstvu koje prosječno troši 2 kW struje ukupna investicija postavljanja sunčane elektrane iznosi od 20.000 do 25.000 kuna. Očekuje se da će država subvencionirati najmanje 40% investicije, što znači da bi vlasnik kuće investiciju platio preostalih 12.000 do 15.000 kuna, te bi im se elektrana isplatila nakon pet do šest godina, dok se životni vijek opreme sunčane elektrane procjenjuje na 25 godina.

Osim stvaranja ušteda kroz ovakav projekt, korištenjem obnovljivih izvora energije participiramo i u samom očuvanju prirode – obavijestili su iz Grada Vrgorca.

M.D.

- Oglas -