Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVRGORAC Polje Jezero postaje održiva destinacija za biciklističke turiste

VRGORAC Polje Jezero postaje održiva destinacija za biciklističke turiste

Polje Jezero, jedinstveni pejzažni fenomen koji se nalazi jugoistočno od Vrgorca, postaje inovativna destinacija održivog sportsko-pustolovnog turizma.

Zahvaljujući provedbi projekta „Polje Jezero kao moderna cikloturistička destinacija“, vrijedan oko milijun kuna, udružio je tri lokalne zajednice: Gradove Vrgorac i Ploče te Općinu Pojezerje kako bi tom vrijednom poljoprivrednom i vinorodnom području dale dodatnu turističku vrijednost. U dosadašnjem tijeku provedbe cijelo je polje mapirano, infrastrukturno opremljeno posebno dizajniranim smjerokazima koji se uklapaju u prirodno okruženje.

Projekt je uspješno konkurirao na natječaju Hrvatske turističke zajednice kroz kojeg je osigurano sufinanciranje njegovih aktivnosti, a postavljanjem suvremeno dizajniranog i funkcionalnog odmorišta za domaće i strane turiste, Grad Vrgorac je završio infrastrukturne aktivnosti njegove projekta te je sve spremno za prihvat cikloturističkih gostiju.

Polje Jezero prva je cikloturistička destinacija u Hrvatskoj kreirana kroz sustav „čvorišta“ (eng. „junction“). Čvorišta omogućavaju da cikloturisti i agencije sami stvaraju personalizirane rute kombiniranjem pojedinih segmenata povezanih čvorištima na kojima se nalaze uz posebno dizajnirane smjerokaze ili „toteme“. Polje je u potpunosti pokriveno „totemima“ odnosno posebno dizajniranim smjerokazima, a projekt će završiti postavljanjem informacijskih tabli i puštanjem u pogon specijalne aplikacije koja će omogućiti potpunu valorizaciju investicije i od Polja Jezero stvoriti vrlo uspješno cikloturističko izletničko odredište.

Svaki segment ovog projekta je pomno realiziran i proveden, a sve kako bi turisti koji preferiraju avanturizam, prirodu i mir, upoznali najljepše prizore ovog dijela Hrvatske.

Vrgorsko polje zvano Jezero nekad je bilo pravo jezero, danas je najveće vinogorje Republike Hrvatske s preko 10 milijuna čokota vinove loze i dom je jedinstvenim vinskim sortama poput Zlatarice Vrgorske, Medne, Trnka i Plavke.

Vrgorac tako nije samo bogatstvo planinskih masiva, već sa svoja tri polja čini zelenu oazu dalmatinskog krša gdje caruju nepregledni vinogradi, voćnjaci, maslinici koji otkrivaju savršen sklad prirode i rada težačkih ruku. U tom slikovitom prirodnom okružju čistih izvora i plodne zemlje očuvana je sva tradicija i bogatstvo domaćih proizvoda.

Cikloturizam je jedan od najvažnijih i najpopularnijih oblika aktivnog sportsko-pustolovnog turizma, s desecima milijuna aktivnih cikloturista u Europi koji su u stalnoj potrazi za novim destinacijama i sadržajima. Ovaj selektivni oblik turizma iznimno je važna izletnička komponenta klasičnim oblicima turizma, ali i proizvod koji sam za sebe omogućava produženje sezone, stvaranje dodatne turističke i promocijske vrijednosti, a uz to je veoma održiv – priopćili su iz Grada Vrgorca.
MD/foto PR

- Oglas -