Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVRGORAC Evakuacija iz kuća u Kokorićima, ugrožene i kuće uz rubne dijelove...

VRGORAC Evakuacija iz kuća u Kokorićima, ugrožene i kuće uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera

Na području Vrgorca pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izići samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a.

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine iz dana u dan sve je veća, a najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje sutra, kad bi vodostaj trebao porasti još za metar.

Na terenu su sve službe, HGSS, Stožer civilne zaštite grada Vrgorca, djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede, Vatrogasci vrgoračkoga DVD-a. Ljudi su nemoćni pod velikom količine vode koja je poplavila kuće. Voda je prisilila nekoliko obitelji na evakuaciju iz kuća.

Kuća Mate Pervana u Kokorićima, koja je do Etno sela, pod vodom je tri i pol metra, cijelo prizemlje i pola kata, a pod vodom su i svi plastenici jagoda, voća i povrća. Goleme količine kiše prošlog i ovoga tjedna uzrokovale su izbijanje izvora Žiljina, što se posljednji put dogodilo 2010. godine, a prije toga 1982., i voda se spušta u polja Buninu i Jezero.

Ispod polja Bunine, kod sela Kokorića je i estavela Betina (podzemna rijeka) koja zbog povećanih količina kiša izbija na površinu.

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovništvu Kokorića i čamcima opskrbljuju obitelji čije su kuće okružene vodom, a iz sela se više ne može izići nijednom cestom jer je potopljena i cesta prema Višnjici koja je dosad služila za evakuaciju. Izići se može samo čamcima i vozilima HGSS-a te bagerom Vodoprivrede.

Hina /foto Vrgorske novine

- Oglas -