Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVranješ: Uložili smo u kulturu više nego desetljeće prije; Radić Brkan: Mi...

Vranješ: Uložili smo u kulturu više nego desetljeće prije; Radić Brkan: Mi ne želimo raditi stihijski

Ulaganje u kulturnu inftrastrukturu zanimalo je na jučerašnjem aktualnom satu HDZ-ovog vijećnika Jozu Vranješa. Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan odgovorila je kako je agencija bila ne terenu te kako se s pripremom krenulo prije dva, tri mjeseca.

– Dobro napredujemo. Agencija je baš komentirala kako nam kronično nedostaje infrastruktura u kulturi, baš suprotno od onoga što vi govorite. Kako bilo, kad dobijemo smjernice, idemo dalje, rekla je zamjenica.

Naime, Vranješ je u svoje pitanje uključio i konstataciju kako su oni (HDZ) u svojem mandatu realizirali velike kulturna projekta, uređenje Gradske knjižnice, i prostor Gradske glazbe.

Radić Brkan je htjela ukazati na činjenicu da su se pojedini projekti realizirali na loš način, navevši primjer Dvorane Arte. – Žao mi je da je Arte renoviran na taj način, izgleda kao da je rađen 2008. Zato smo se mi obratili struci, da ne utrošimo novac napamet već ciljano, rekla je, na što joj je Vranješ odgovorio kako je Arte preuređen u mandatu Tonćija Bilića te kako Bilić nije niti tražio suglasnost konzervatora.

Radić Brkan nije spominjala Industromontažu ni Merkur 5, ali je istaknula kako će i nova Peškera sadržavati prostor za manifestacije i kulturu.

Inače, o kulturnoj infrastrukturi i sami smo u više navrata otvarali teme, primarno iz razloga što je Merkur 5 sada pravno definitivno u rukama Grada, a od strane RH na korištenje je darovana i Industromtaža. Sudbina ovih objekata odredit će se po završetku kulturne strategije.

Da se podsjetimo kako se o kulturnoj infrastrukturi govorilo u kampanji za lokalne izbore, izvući ćemo naš dvoboj u kojemu smo 2021.sučelili Paunovića i Brkana. Tad je Paunović naveo bolju iskorištenost Dvorane Arte i Spomenika na Glavici kao kratkoročno rješenje, a Industromontažu je isticao kao centar kreativnih ideja, mjesto susreta i druženja mladih. Kao srednjoročno rješenje naveo je Arts&crafts zonu u staroj gradskoj jezgri, a kao dugoročno – Kulturni centar.

Ivona Ćirak /M.D.

- Oglas -