Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVODA SE POVLAČI: U sanaciji Kokorića sudjelovat će i Hrvatska vojska

VODA SE POVLAČI: U sanaciji Kokorića sudjelovat će i Hrvatska vojska

– Zapovjednik Stožera civilne zaštite Vrgorca i dogradonačelnik Mile Herceg u ponedjeljak je najavio da će u saniranju poplavljenog područja Kokorića, nakon povlačenja vode, sudjelovati i pripadnici Hrvatske vojske, a to je potvrdio i splitsko-dalmatinski župan na sjednici županijske skupštine.

“Sutra ćemo u Gradskoj upravi imati sastanak s generalom (Ivanom) Turkaljom i njegovim suradnicima te obići teren i vidjeti što je potrebno što se tiče angažman vojske”, rekao je Herceg na konferenciji za novinare u Kokorićima.

Izvijestio je da je vodostaj 58 centimetara ispod maksimalne razine koju je dosegao te da se svakih sat vremena povlači po dva centimetra.

Herceg očekuje da će se za dva, tri dana vozilima moći doći do područne škole u kojoj je stožer HGSS-a i da neće biti potrebni čamci.

Po njegovim riječima, sve službe su i dalje na terenu poplavljenog područja ali trenutačno nema evakuacija stanovništva.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban potvrdio je kako će u sanaciji poplavljenog vrgoračkog područja sudjelovati i Hrvatska vojska.

“Osiguran jedna postrojba Hrvatske vojske koja će pomoći građanima u saniranju štete na javnim površinama, prometnicama, poljima, plastenicima i ostalim detaljima”, rekao je Boban na zasjedanju Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Ponovio je kako će biti proglašeno stanje elementarne nepogode za poplavljeno vrgoračko područje ali će se u dodatnim konzultacijama odrediti koji je najbolji termin za to. Po njegovim riječima, proglašenje elementarne nepogode ima smisla nakon potpunog povlačenja vode što se očekuje za desetak dana.

Podsjetio je da zakonski okvir kaže da od trenutka proglašenja prirodne nepogode teče rok od 15 dana za prijavu štete, a to bi, smatra, moglo ići na štetu građana koji su pogođeni nepogodom ako bi se već danas proglasila elementarna nepogoda. “Zato ćemo u koordinaciji s građanima dogovoriti kad je to najbolji termin”, objasnio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Hina

- Oglas -