Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVODITELJ HITNE SLUŽBE MATE KASALO Zašto je danas teško i frustrirajuće biti...

VODITELJ HITNE SLUŽBE MATE KASALO Zašto je danas teško i frustrirajuće biti liječnik

Voditelj hitne službe Makarska, Podaca i Šestanovac Mate Kasalo objavio je na svom Facebook profilu zanimljiv tekst o teškoćama liječničkog poziva :

-U današnje vrijeme teško je i frustrirajuće biti liječnik kada mediji uza sve svoje dobre strane imaju, jednako toliko i loših strana kad ne postoji istina već samo djelići zbilje.

Pacijenti sve vise  koriste medije za vlastitu edukaciju što je naizgled korisno, no, najčešće, pretjeraju smatrajući da znaju dovoljno o svojoj bolesti, pa liječniku predlažu metode liječenja ili dijagnostičkog postupka što je najčešće frustrirajuće i za liječnike i za pacijenta te u konačnosti dovodi do raskola njihovog međusobnog odnosa i smanjuje mu šansu za pacijentovo izlječenje.

Vijest se medijima danas širi poput požara pogotovo ako je negativna te se u sat vremena proširi po svim portalima sto je pogodan medij da anonimni kritičari  pod krinkom anonimnosti ispolje svu paletu svojih frustracija koje kako smo svjedoci dovode i do javnih poziva na linč pojedinih liječnika.

Od požara je nemoguće pobjeći kada jednom zahvati, a ako se i uspije nekako pobjeći, ožiljci ostaju doživotno a ne rijetko stradavaju i članovi obitelji pogotovo djeca.

Čak i minimalne liječničke greške  za trenutak se prikazaju kardinalnima i kao takve se pamte a prvi dokaz za to je i sve manje liječnika koji su zainteresirani za hitnu službu jer su uvijek metom potencijalnih uvreda,prijetnja i omalovažavanja a da ironija bude veća npr kao neki dan čitam na portalu jedna javna osoba zahvaljuje svima za brigu i skrb o zdravlju samo se nigdje ne spominje liječnik niti dežurni tim koji je prvi stigao do njega i direktno utjecao na kvalitetu njegovog daljnjeg zbrinjavanja

Medicina nije posao već stil života zato istraživati, otkrivati, ne odustajati i ne obazirati se na kritike, ne obazirati se na one brojne uvrede i inkriminirane FB natpise ! Ne u potpunosti ih odbaciti, dapače, saslušati ih, porazmisliti o njima, i ako se zaključi da su valjane, ispraviti se, no ne dopustiti da obeshrabre. Bilo ih je i bit će ih velika je današnja konkurencija, veća nego ikad prije, a iz dana u dan će se samo povećavati Zbog toga je obvezna odvažnost i odlučnost.

Medicina je naša  religija i naša politika, sva naša sreća i nesreća i kako naslov kaže “deus ex machina”, odnosno netko tko bez obzira na sve dolazi i rješava postojeći problem – piše u objavi.

-Ma tekst je u biti život i rad suvremenog liječnika. Prije su to bili ljudi koje se poštivalo a danas je opća percepcija uhljeb koji živi na državnim jaslama – prokomentirao je Kasalo.

M.D.

- Oglas -