Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaAKTUALNOVODIČ KROZ REBALANS PRORAČUNA (1.) Kapitalne projekte najviše koče imovinsko-pravni odnosi, a...

VODIČ KROZ REBALANS PRORAČUNA (1.) Kapitalne projekte najviše koče imovinsko-pravni odnosi, a cijene skočile duplo

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u petak naći će se i rebalans proračuna. Općenito, smanjenje u dijelu prihoda se vrti oko 2 posto, no vijećnicima se, s obzirom na aktivnosti gradske uprave do kraja godine, predlaže smanjenje za čak 14,5 posto. Dok je Upravni odjel za društvene djelatnosti probio planirani proračun za 90-ak tisuća eura u odnosu na planiranih 2,48 milijuna eura, Upravni odjel za razvoj grada bilježi smanjenje od oko 5,1 milijun eura. Tako je novi plan za ovaj odjel težak oko 10,6 milijuna eura.
Upadljivo najmanje realiziran je program izgradnje kapitalnih projekata za 2023. godinu. Planirano je 1,78 milijuna eura, a novi plan iznosi svega 272 tisuće eura. Realizirano je, dakle, samo 15 posto.

Tako se manje novca izdvojilo za projektnu dokumentaciju, i to za žičaru, dogradnju vrtića, OŠ oca Petra Perice, a jedino se za Osnovnu školu Stjepana Ivičevića predlaže ppvećanje i to 90 na čak 200 tisuća eura.

Što se tiče izgradnje, od dogradnje vrtića Ciciban u 2023. nema ništa pa to znači i 1,5 milijun manje za samu dogradnju i sunčanu elektranu. – Za izgradnju kuće Sunca, predlaže se smanjenje iznosa sa 260.000,00 eura na 15.000,00 eura, iz razloga što se realizacija projekta odgađa (do definiranja rješenja vezanih uz instrumente i način financiranja te osiguranja ostatka sredstava potrebnih za realizaciju samog projekta). Zbog sanacije terena te popravke rubnjaka i kocke na Peškeri, predloženo je povećanje iznosa za uređenje Peškere i to sa 130.000,00 eura na 172.000,00 eura, jer je planiran iznos prvenstveno bio planiran za sadnju stablašica, stoju u obrazloženju.
Podsjetimo da je nova ideja da se Kuća Sunca smjesti u staru crkvu Kraljice mira, no Nadbiskupija još nije dala svoj blagoslov.

Rebalansom nije dobro prošao ni Trg pape Ivana Pavla II. na Zelenki, a kao razlog su navedeni neriješeni imovinsko pravni odnosi potrebni za otkup zemljišta. Plan je bio težak 130 tisuća eura za dokumentaciju, a novi plan je 5 tisuća eura.

Negdje rebalans znači povećanje, a takav je slučaj s boćalištem i igralištem na Zelenki.

– Predviđeno je i povećanje planiranog iznosa za dječja igrališta i boćališta sa 80.000,00 eura na 150.000,00 eura iz razloga što su se tijekom izvedbe boćališta na Zelenci pojavili nepredviđeni i dodatni radovi, a uz ovu aktivnost u proračunskoj stavci su se realiziralo još nekoliko aktivnosti.
Također, predložena je izmjena iznosa planiranog za izgradnju i rekonstrukciju ostalih javnih površina Grada sa 100.000,00 eura na 160.000,00 eura zbog toga što se ukazala potreba za većim ulaganjima, stoji u obrazloženju.

Trg Hrpina će također stajati više. Iznos se povećava s 400 tisuća na 560 tisuća. Plan je probijen jer, kako tumače, dio sredstava je vezan za oborinsku odvodnju osiguran u projektu izgradnje oborinskog sustava na području Grada.

Za izgradnju javnih parkirališta predloženo je smanjenje sredstava sa 265 tisuća eura na 160 tisuća eura “jer se do kraja godine planira utrošiti manji iznos od predviđenog (uređenje parkinga kod HEP-a)”.

Umjesto 1,6 milijuna izgradnja šetnice od hotela Amines Khalani Beach do potoka u Krvavici procjenjuje se na svega 20 tisuća eura, no ne zbog nevjerojatne ponude nego jer se neće ni moći realizirati ove godine. Gradsku upravu, kako navode, koči rješenje o utvrđenju granica pomorskog dobra, a na predjelu od plaže Cvitačka do hotela Amines Khalani Beach potrebno je prethodno provesti infrastrukturu predviđenu projektom izgradnje javnog sustava vodoopskrbe i odvodnje u sklopu aglomeracije.

I dok ćemo na šetnicu prema Krvavici još čekati, izgradnja pješačke staze od križanja Zadarske ulice sa ŽC 6196 do Velpro-a predlaže se povećanje. Povećanje je skoro duplo, pa je iznos od 65 tisuća eura skočio na 120 tisuća eura. Kao objašnjenje se navodi da je proveden postupak javne nabave te da je najpovoljnija ponuda veća od planiranih sredstava. Kako bi se ugovor mogao potpisati, treba povećati iznos u gradskom budžetu.

Za uređenje dijela rive – od kućice lučke uprave do lukobrana također se predlaže povećanje sredstava, i to ponovno skoro za 100 posto! Procijenjena vrijednost teška je 130 tisuća eura, a najpovoljnija ponuda u prvom postupku javne nabave iznosila je čak 250 tisuća.

– Za rekonstrukciju pješačkih ulica u staroj gradskoj jezgri također je predviđeno smanjenje sredstava sa 260 tisuća eura na 120 tisuća eura jer još uvijek traje faza projektiranja te se s radovima planira krenuti u idućoj godini, stoji u tumačenju.
Ako je suditi po rebalansu, kod sportskog centra radit će se još jedno igralište za pse. Plan za ovu stavku bio je težak 20 tisuća eura, a narastao je više nego trostruko, na 65 tisuća. Kao razlog je navadeno da su se tijekom izgradnje igrališta za pse kod Arbuna povećali troškovi izvedbe (zbog dodatnih radova), a planira se i dodatno igralište kraj sportskog centra.

Ukupan iznos predložen planom I. izmjena i dopuna za potprogram javne površine u 2023. godini smanjen je sa 3.832.000,00 eura na 1.994.500,00 eura.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -