Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVlada: Strože mjere protiv koronavirusa i paket iz petog kruga porezne reforme

Vlada: Strože mjere protiv koronavirusa i paket iz petog kruga porezne reforme

Vlada će na sjednici u četvrtak predstaviti nove, strože mjere za suzbijanje širenja koronavirusa te paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme.

Mjere će na snazi biti do pred Božić, a ovisno o epidemiološkoj situaciji i dulje.

Paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme će, nakon jučerašnje podrške Sabora u prvom, biti upućen u drugo saborsko čitanje.

Riječ je o prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, na dobit, PDV-u te fiskalizaciji u prometu gotovinom, uz koje sada ide i prijedlog izmjena zakona o o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Naime, predloženim bi se izmjenama zakona o porezu na dohodak snizile stope toga poreza s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod.

No, iz Vlade su još ranije poručili da to neće ići na teret lokalne samouprave nego na teret državnog proračuna pa se predloženim izmjenama zakona o financiranju lokalnih jedinica predviđa povećanje udjela općina i gradova te županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok bi se iz raspodjele ukinuo udio za fiskalno izravnanje (koji sada iznosi 17 posto) i za to bi se sredstva osigurala u državnom proračunu.

Vlada će u drugo saborsko čitanje poslati i paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, kojim se ono dalje usklađuje s europskim uredbama, a odlučit će i o pokretanju izrade strategije održivog turizma.

Nacrt novih, strožih mjera za suzbijanje koronavirusa bio je u srijedu tema razgovora užeg kabineta Vlade i konzultacija između voditelja Stožera civilne zaštite Davora Božinovića i župana, no detalji su za danas ostali nepoznati.

Božinović je prije dva dana najavio da će nove mjere biti usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo.

U drugom valu epidemije, to će biti najstrože mjere sa ciljem da se zaustavi širenje virusa, da zdravstveni sustav ne bude preopterećen i da svi pacijenti, ne samo oboljeli od covida-19, dobiju zdravstvenu skrb, no neće biti klasičnog lockdowna kao u prvom valu, rekao je Božinović i dodao da neće biti klasičnog lockdowna (zatvaranja), ali da će se nastaviti policijske kontrole po klubovima.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će nove mjere će trajati do pred Božić, a mogu trajati i dulje budu li to epidemiolozi tražili. Nije htio otkriti hoće li se u potpunosti zatvoriti ugostiteljski objekti.

Za one koji eventualno neće moći raditi zbog epidemioloških mjera rekao je da će se naći rješenje. Napomenuo je da su kroz cijelu krizu pokazali da vode računa o privatnom sektoru i poduzetništvu kojima će za očuvanje radnih mjesta do kraja godine biti isplaćeno više od osam milijardi kuna.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je pak da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje će Vlada donijeti u četvrtak, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere.

Nastava u osnovnim i srednjim školama za sada ostaje kako je zapisano u uputama koje su od samoga starta predviđale sva tri oblika nastave – A, B, i C, koji je online oblik nastave, rekao je Fuchs.

Posljednji set strožih mjera stupio je na snagu prije nekoliko dana, a njime se, uz ostalo obustavio rad noćnih klubova i kasina, a ograničila su se javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena rekordna 3603 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 56 osoba.

Hina / foto: screenshot

 

- Oglas -