Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVLADA: Od 1. siječnja 2021. članarina TZ-ima 12 posto manja

VLADA: Od 1. siječnja 2021. članarina TZ-ima 12 posto manja

Od 1. siječnja iduće godine članarina u turističkim zajednicama za svih pet skupina obveznika trebala bi biti 12 posto manja, na temelju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koji je vlada sa sjednice u četvrtak uputila u Hrvatski sabor.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je da se prijedlogom zakona propisuje smanjenje obveze plaćanja turističke članarine i to smanjenjem stope na temelju koje se članarina obračunava.

“Stope za obračun članarine su linearno umanjene te će iznos za plaćanje članarine za svih pet skupina obveznika biti 12 posto manji. Propisuje se i mogućnost da Porezna uprava rješenjem izmijeni visinu mjesečnih predujmova članarine zbog znatnijeg pada poduzetničke aktivnosti u tekućoj, odnosno prema prethodnoj godini ili zbog pada poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovovane višom silom”, kazala je Brnjac.

Istaknula je i da je vladinim akcijskim planom predviđeno smanjenje članarine, kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi gospodarstvenika.

Nove odredbe o članarinama u turističkim zajednicama primjenjivat će se od 1. siječnja 2021. godine.

Javno savjetovanje o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (TZ) kojim je Ministarstvo turizma i sporta predložilo smanjenje stopa za obračun i plaćanje te članarine za 12 posto, održano je od  23. do 28. listopada.

Hina

- Oglas -