Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVlada objavljuje kraj epidemije: evo do kada morate izvaditi dokumente da ne...

Vlada objavljuje kraj epidemije: evo do kada morate izvaditi dokumente da ne bi dobili kaznu

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 5. svibnja objavila da COVID-19 više nije izvanredna globalna opasnost za zdravlje, očekuje se da zemlje širom svijeta proglase kraj epidemije i ukinu epidemiološke mjere.Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) već je povukao prvi potez te je predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo je utemeljenim.

Prijedlog je nakon toga uvršten na Uži kabinet Vlade, a danas će odluka biti i službeno objavljena na sjednici Vlade.

U Hrvatskoj su više-manje sve mjere već odavno ukinute, podsjetila je već za DNEVNIK.hr Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. One koje se tiču zdravstvenog sustava, kao što je ona da se peti dan pozitivna osoba testira pa ide van iz izolacije ako je nalaz negativan, mogu ostati neovisno o kraju pandemije, a isto je i s nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama jer osim COVID-a tu su i drugi virusi.

Također, nema više obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati, ali je testiranje i dalje dio dijagnostike svih zaraznih bolesti. Preporuka je da se osobe koje se hospitaliziraju, osobe kod trajnog prijema u ustanovama socijalne skrbi i osobe koje idu na elektivne zahvate u bolnicama, kojima se stvara aerosol, i dalje testiraju, no na bolnicama je koje će odluke donijeti.

Međutim, ono što je već sigurno i dugo dobro poznato jest da će kad i formalno Vlada odsvira kraj epidemiji biti ukinuta mjera trajanja osobnih dokumenata nakon isteka roka važenja. S obzirom na to da će to prouzročiti gužve u policijskim upravama, iz MUP-a već mjesecima apeliraju na građane da požure sa zamjenom svojih dokumenata.

Konkretno, trajanje isteklih osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova vrijedit će još najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka pandemije.

”Kad se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku morat će podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava”, objasnili su iz MUP-a.

Ključna isprava je osobna iskaznica, a prema Zakonu o osobnoj iskaznici, novčanom kaznom od 60 eura kaznit će se za prekršaj osoba kojoj je istekao rok važenja.

Putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

izvor: Dnevnik.hr, foto: MD

- Oglas -