Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVLADA Manje zaraženih samo uz odricanje od većih blagdanskih druženja

VLADA Manje zaraženih samo uz odricanje od većih blagdanskih druženja

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da smanjenje broja zaraženih možemo očekivati samo ako se svi budemo spremni odreći većih blagdanskih druženja.

“Smanjenje broja zaraženih možemo očekivati samo ako se svi budemo spremni odreći većih blagdanskih druženja. Čuvajmo naše najstarije i one krhkog zdravlja. Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić”, poručio je Plenković na sjednici vlade koju nakon pet virtualnih sjednica vodi uživo nakon što je prebolio koronavirus i izašao iz izolacije.

Apelirao je na sve, posebno na mlade da se pridržavaju osobnih mjera zaštite od zaraze i ne planiraju veća druženja za blagdane te odgode putovanja za bolja vremena.

Sutra objava novih mjera

Naglasio je da su trenutno u pripremi nove mjere koje će Stožer sutra objaviti, nakon što se konzultiraju i sa Znanstvenim savjetom poslije sjednice vlade.

“Cilj je učiniti sve kako bi ovo blagdansko vrijeme proveli na što sigurniji način i spriječili da nam se na ovako visoke brojeve situacija dodatno pogorša. U tu svrhu potrebno je dodatno smanjiti mobilnost i svesti druženja na minimum, kako bismo u siječanj ušli s puno boljom situacijom”, poručio je.

Istaknuo je da je vlada sva tri strateška cilja strategije ostvarila – osigurala zdravstvenu skrb svakom oboljelom, prilagodila se novom normalnom te osigurala sredstva za gospodarski oporavak – 24,2 milijarde eura za sljedećih deset godina, što će, kaže, biti snažna poluga za gospodarski oporavak nakon pandemije.

Radi se na četvrtom strateškom cilju – osiguranju dovoljno cjepiva. Dosad je naručeno 5,6 milijuna doza cjepiva, od raznih proizvođača. Prve doze očekuju u siječnju, nakon što ga odobri Europska agencije za lijekove, naveo je Plenković.

Vlada će, kaže, sljedeći tjedan usvojiti plan cijepljenja kojim će biti definirana dinamika, organizacija i prioritetne skupine, na način da će najizloženije skupine biti prve cijepljenje – starije osobe i one zdravstveno najugroženije, radnici u domovima za starije i nemoćne, zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane od virusa.

Još jednom je naglasio da će cijepljenje biti besplatno i dobrovoljno. “No, ono će biti učinkovito samo ako se dovoljan broj ljudi budi cijepio i zbog toga će se provesti kampanja informiranja javnosti kako bi se otklonile sve nedoumice”, poručio je premijer.

Cijepljenje: Svi smo članovi iste zajednice i prema drugima imamo određenu odgovornost

Uvažavajući osobne slobode, dodao je, moramo isto tako biti svjesni da smo svi članovi iste zajednice i da prema drugima svi imamo određenu odgovornost.

Istaknuo je da je ovaj jesensko-zimski val puno teži od prvog vala i diljem Europe. Dnevni brojevi potvrđenih slučajeva su nam i dalje jako visoki, kao i broj preminulih.

Stoga je zahvalio liječnicima, medicinskim sestrama i zdravstvenima djelatnicima koji daju sve od sebe da spase svaki ljudski život, kao i radnicima u domovima za starije i nemoćne.

Zahvalio je i najvećem broju građana “koji razumiju opasnost od ovog virusa i koji svojim odgovornim ponašanjem svakog dana, tjednima daju aktivni i ključan doprinos, bez čega bi nam situacija bila još teža”.

Ponovno je podsjetio na pet ključnih pravila kojih se važno držati kako bi se spriječilo širenje zaraze – držanje distance, nošenje maski, pranje i dezinficiranje ruku, redovito prozračivanje prostora te odgađanje druženja.

Vezano za prozračivanje prostora Plenković je naveo da jedna zaražena osoba u zatvorenom neprozračenom prostoru može u nekoliko sati zaraziti sve ostale, makar nosili maske i bili na distanci.

Kad bi se svatko od nas svaki dan rukovao s deset osoba, onda bi jedna zaražena osoba u tri dana zarazila i do 1000 osoba

Posebno je pozvao na odgađanje druženja unatoč blagdanima. “Jasno je svima da kad bi se svatko od nas svaki dan rukovao s deset osoba, onda bi jedna zaražena osoba u tri dana zarazila i do 1000 osoba. No, kad bi se svako dnevno rukovao s dvije osobe, jedna bi zaražena osoba u tri dana zarazila svega osam ljudi”, naveo je.

Zato je, poručio je, ključno smanjiti druženja, jer time prekidamo lance prijenosa virusa.

Spočitnuo je da veliki brojevi koje imamo svaki dan pokazuju da se toga ne držimo ili nedovoljno. “Kada bismo svi bili puno discipliniraniji u pridržavanju ovih jednostavnih pravila, zaraza bi se puno brže prestala širiti. Mogli bismo postupno popuštati brojne mjere, mogli bismo ponovno otvoriti ugostiteljske objekte i svi puno normalnije živjeti”, dodao je.

To je, naglašava, još važnije danas, kada znamo da će nam trebati još najmanje šest mjeseci da se pribave sve doze cjepiva i cijepi najveći dio populacije.

Plenković je ustvrdio da smo u Hrvatskoj, u usporedbi s brojnim drugim europskim zemljama, u kojima je život potpuno stao već mjesec ili dva, to izbjegli, a unatoč ograničenja koja smo donijeli “i dalje imamo puno normalniji život od mnogih u Europi, koje unatoč svemu ostaju zatvorene za Božić i Novu godinu”.

Hina/foto :screenshot

- Oglas -