Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOViše od pola lokacija nepopunjeno, zagrebačka firma "pomela" lokalne iznajmljivače ležaljki na...

Više od pola lokacija nepopunjeno, zagrebačka firma “pomela” lokalne iznajmljivače ležaljki na Cvitačkoj

Na Gradskom vijeću grada Makarske će se idućeg petka naći i Odluka o davanju dozvole na pomorskom dobru, a riječ je o svega 11 lokacija, dakle niti pola od svih lokacija koje su ponuđene na natječaju. Nepopunjene lokacije su čak četiri aqua parka (svi osim onog ispod Khalanija), skuteri i gliseri kod “Neverina, ležaljke ispod Cubana, kiosk na plaži Blace itd. U prijedlogu odluke navodi se kako će se javni natječaj za te lokacije ponoviti. Razlozi da je 12 lokacija ostalo “prazno” je ili nepotpuna dokumentacija, ili to što je ponuda stigla van roka, ili se odustalo, ili se pak nitko nije javio.

Zanimljivo je pak da su tri ponude za tri lokacije, sve za djelatnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, pristigle od zagrebačke firme “Resmax services j.d.o.o.” Radi se o plažama istočno i sjeverno od plaže Blace te lokaciji zapadno od Neverina. Sličan scenarij, kako piše Šibenik news, dogodio se u travnju i u njihovom gradu. Navode kako su ponudili dva i pol puta višu cijenu od početne i znatno više od obrtnika koji su do sada to radili na toj plaži. U uvjetima natječaja visina ponude nosi 60 posto, baš kao i u makarskom natječaju.

Naime, Grad Makarska je također dao veliku prednost u uvjetima ponuditelju s najvećim iznosom, čak 60 posto, a svega 5 posto za prethodno iskustvo. 20 posto nosi vremensko razdobolje u kojem obavljaju posao.

Općina Baška Voda je pak dala prednost vremenskom razdoblju pa je tu moguće dobiti čak 50 posto bodova, dok visina ponude nosi svega 30 posto. Brela su prednost također dala visini ponude (45 posto), iako ne toliko kao Makarska, dok su vremensko razdoblje obavljanja djelatnosti, čime se želi stimulirati produljenje sezonske ponude, ocijenili s 35 posto.

Općina Tučepi je također svega 30 posto dala visini iznosa, a najveći broj bodova daju za “upotrebu opreme i pratećih instalacija i pružanje usluga koje koriste materijale i predmete
s certifikatom kvalitete prema europskim propisima”, čak 40 posto.

Inače, slična situacija kao u Makarskoj ili Šibeniku dogodila se i u Primoštenu. Općina Primošten, kako piše Šibenik news, poništila je natječaj kad je vidjela što se dogodilo. U novom su natječaju stavili samo 30 posto visine ponude, kao Općina Baška Voda i Tučepi, ali su isto tako uvjetovali i da svaki ponuđač može dobiti dozvolu samo za jednu mikrolokaciju.

– Nama nije prvenstveno bitno da dobijemo što više novca od tih dozvola nego da damo priliku domaćim ljudima da imaju koristi od djelatnosti na pomorskom dobru, a domaći ljudi su ti koji će ga i najbolje štiti. Novi Zakon o pomorskom dobru donijeli su uz obrazloženje da bi treba osigurati veću zaštiti pomorsko dobra, a u praksi se to ne događa, ima suprotan efekt, kazao je za Šibenik news načelnik Stipe Petrina.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -