Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaVIRTUALNI DANI MAKARSKE KNJIŽNICE "Uz video preporuke, kvizove i priče za...

VIRTUALNI DANI MAKARSKE KNJIŽNICE “Uz video preporuke, kvizove i priče za djecu pripremamo se za nadolazeću Noć knjige”

-Bez obzira što je gradska knjižnica za ovo vrijeme zatvorila svoja vrata za korisnike, nismo htjeli da itko pomisli da ne brinemo o njihovim potrebama ili da smo ih zaboravili. Pokušali smo se zato prilagoditi situaciji i prebaciti u virtualni način komuniciranja i nadam se da su naši korisnici zadovoljni – govori ravnateljica Gradske knjižnice Makarska Ana Duvnjak, s kojom smo porazgovarali uoči ovogodišnjeg izdanja Noći knjige koja se održava idućeg tjedna, po prvi i nadamo se zadnji put, isključivo u virtualnom prostoru.

O dijelu aktivnosti naše knjižnice u “ostani doma” vremenu pisali smo i jučer predstavivši prvi u nizu od tri nastavka serijala O ljudima i beštijama, čiji je autor knjižničar Marino Srzić. Kao što smo tada i najavili, u pitanju je tek jedna u nizu zanimljivosti koje možete pronaći prateći facebook stranicu ove gradske ustanove. – Tri puta tjedno objavljujemo video književne preporuke koje čitamo Marino Srzić i ja, a u pitanju su isključivo elektroničke knjige koje se mogu pronaći putem platforme BEK ( Besplatne Elektroničke Knjige ). Ova nam se platforma učinila najzanimljivijom jer nudi da na legalan način možemo uživati u izboru suvremene hrvatske književne produkcije. U pitanju su redom noviji naslovi koji uz tiskanu inačicu imaju i ovu elektroničku – otkriva Ana Duvnjak. Dio redovitih aktivnosti knjižnice posvećen je i djeci. – Također, putem videa čitamo i dječje slikovnice. Svjesni smo da mala djeca ne koriste facebook, ali zato smo na ovaj način pokušali malo olakšati roditeljima – dodaje ravnateljica Gradske knjižnice Makarska.

U osmišljavanje programa za korisnike uključila se čitava ekipa knjižnice – za video i montažu brine se Velimir Duvnjak, dok je Damir Martić preuzeo kreiranje online kviza znanja za odrasle, na temu književnosti, koji bi se trebao održavati svakog petka u 20 sati. Inače, sam kviz će biti i poseban segment već spomenute, prve virtualne Noći knjige, koja se održava 23. travnja. – Ove godine taj datum pada na četvrtak, a zbog uvjeta u kojima radimo svi, odnosno i narodne i školske knjižnice, preporuka je da se program u cijelosti održi virtualno. Tako ćemo za ovu priliku prirediti jedan veći, bogatiji online kviz, na temu “Knjige koje su mijenjale svijet”, što je ujedno i tema ovogodišnje manifestacije, a pripremamo i jedan program za najmlađe – najavljuje Ana Duvnjak.

U ove je dane internet prepun zanimljivosti za ljubitelje književnosti i kulture. Od virtualnih šetnji muzejima i galerijama širom svijeta, kazališnih izvedbi i koncerata dostupnih preko YouTube kanala, tako da ljudi koje zanima književnost i kultura mogu pronaći mnogo toga. Dok čekamo otvoriti naša vrata za korisnike, pozivamo sve zainteresirane da nas I dalje prate na našoj facebook stranici, a sa svim korisnicima komuniciramo i putem telefona te našeg e-maila – kaže Duvnjak.

O.Franić

- Oglas -