Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABaška VodaVIKEND U KRVAVICI "Liječenje lječilišta" bilo je uspješno, objekt očišćen i oživljen

VIKEND U KRVAVICI “Liječenje lječilišta” bilo je uspješno, objekt očišćen i oživljen

Mjesto Krvavica, smješteno sa sjeverozapadne granice grada Makarske u fokusu je projekta GRADOVI-BOLNICE koji je dio dvogodišnjeg programa udruge f.act – forum iz Graza te se kroz suradnju sa udrugom Intermundia iz Zagreba i udrugom mART iz Makarske realizirao 30. i 31.10.2021. godine pod nazivom LIJEČENJE LJEČILIŠTA.
U Krvavici se nalazi nekadašnje vojno lječilište projektirano za potrebe liječenja i rehabilitaciju djece sa respiratornim bolestima, smješteno u borovoj šumi uz samu plažu, a široj javnosti poznato kao devastirano arhitektonsko remek djelo izgrađeno po projektu arhitekta Rikarda Marasovića sredinom 1960-tih.
Cilj projekta je u ovo pandemijsko vrijeme potaknuti promišljanje odnosa bolesti i prostornih manifestacija te praksa liječenja, kao i pitanja društvenog života i odnosa prema liječenju. Projekt je i pokušaj stvaranja nove slike o gradovima u kojima živimo kao prostorima zajedničke bolesti, ali i prostora brige zajednice, kao i prostora zajedničkog ozdravljenja.

Ideja i potreba čišćenja lječilišta u Krvavici od strane mještana postoji već dugo vremena, a napokon se realizirala u subotu 30.10. kroz projekt radnog naziva LJEČENJE LJEČILIŠTA u sklopu međunarodnog projekta GRADOVI BOLNICE.
Slučajni prolaznici, mnogi znatiželjnici i turisti svakodnevno koriste taj prostor za razgledavanje, fotografiranje i istraživanje pa smo odlučili srediti prostor dovoljno da se netko ne ozlijedi.
Očišćen je prilaz i prolaz kroz objekt u Krvavici od stakla i otpada.

Kako je poznato da kreativna aktivnost utječe na zdravlje i kvalitetu života te da umjetnost, kreativnost i mašta pomažu potaknuti otpornost te potiču dobrobit za mentalno zdravlje stoga smo, nakon čišćenja “lječilišta” u Krvavici za sljedeći dan, u nedjelju 31.10. osmislili participativno sudjelovanje u kreiranju događaja unutar lokalne zajednice.

Sudjelovanjem smo željeli potaknuti sudionike na zdravo promišljanje o društvenom okruženju, kao i potaknuti sudionike na promišljanje o mogućnostima održivog razvoja u skladu sa potrebama nas samih koji unutar tog okruženja živimo. Angažmanom u prirodnom okruženju i unutar samog objekta koji je nekad bio centar događanja željeli smo potaknuti sudionike da kroz razmjenu iskustava pokušamo povezivanjem i bliskošću pomoći svom okruženju i sebi samima.

Prirodni položaj mjesta Krvavica, koje je nadomak grada Makarske, kao nastavak prirodne oaze grada (predjela Ćurilo) pruža nam idealne uvjete za šetnju uz more i boravak u prirodi.

Terapijska šetnja pod nazivom PRIRODA I DRUŠTVO započela je u nedjelju u 9:00h s polaskom iz Makarske do Krvavice (objekta bivšeg lječilišta).
Zadatak sudionika uz šetnju bio je fotografirati prirodu, pejzaže, slobodni prostor koji ih okružuje, a isto tako po dolasku u Krvavicu fotografijom zabilježiti osobni doživljaj objekta u borovoj šumi uz plažu koji je arhitektonsko remek djelo projektirano za potrebe liječenja i rehabilitacije djece.
Cilj je razvoj svjesnog odnosa prema lokalitetu, građevini te potaknuti promišljanje o društvenom okruženju i utjecaju objekta na razvoj zajednice.
Kao rezultat ove ture dostavljene fotografije sudionika biti će dio virtualne izložbe prikazane na facebook stranicama udruge.

Participativni performans RECEPCIJA sa početkom u 10:30h, u objektu bivšeg lječilišta Krvavica dočekao je sve sudionike po dolasku u lječilište/odmaralište Krvavica, na obnovljenoj recepciji ovog zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Dobrodošlicu sudionicima je iskazalo naše ljubazno osoblje. Uz pismo dobrodošlice sudionici su na poklon dobili komadiće zaštićenog kulturnog dobra kao suvenire, te su samo za ovu priliku imali mogućnost izabrati i poslati razglednicu iz lječilišta/odmarališta Krvavica.
“Dopustite da lječilište/odmaralište Krvavica bude mjesto Vaših susreta, društveno-kulturnog života, slobodnog kreativnog izražavanja, opuštanja, poslovnih uspjeha, ugodnih druženja i svečanih trenutaka.”

Osoblje lječilišta/odmarališta Krvavica stoji Vam na raspolaganju!

U 11:00h počele su arhitektonske priče u hodu POVIJEST BOLESTI DJEČJEG LJEČILIŠTA kroz sami objekt bivšeg lječilišta Krvavica.
Prošetali smo zajedno sa sudionicima kroz zgode i nezgode kružnog objekta na moru, od „dječjih bolesti“ do kroničnog „otuđenja od roditelja“. Prolazeći kroz prostore kojima smo trčali kao djeca, ispričali smo i slušali kaleidoskop priča o društvu koje je stvorilo lječilište, o samozatajnom arhitektu Rikardu Marasoviću koji ga je podizao te o nama koji smo ga živjeli i koristimo dan danas, brižno i s nježnošću.

Od 11:30h posjetitelji su sudjelovali u Radionici kreativne vizualizacije ŠTO BI BILO KAD BI BILO.
Tehnikom kreativne vizualizacije usmjeravali smo misli s namjerom postizanja ostvarenja cilja, u ovom slučaju vizualizacije korištenja objekta bivšeg lječilišta s raznim novim svrhama.
Pokušali smo naše vizualizacije materijalizirati crtanjem na preslikama tlocrta bivšeg lječilišta autora arhitekta Rikarda Marasovića. Radionica je bila namijenjena djeci i odraslima.
Kreativna vizualizacija je tehnika relaksacije koja koristi metodu stvaranja vizualnih mentalnih slika koje se namjerno izazivaju da bi dovele do pozitivnog emocionalnog odgovora. Zahtijeva specifičnu budnost sličnu stanju sanjarenja.
Usmjerenim vizualizacijama stvaramo namjerne misli ili se usredotočujemo na ciljeve u stvarnosti, koje „vidimo“ prije nego djelujemo, tako se bolje pripremamo na ishod.
MD / foto MART

- Oglas -