Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVijećnik Jakša Jurasović o radu Odbora za mlade: Uvodimo građanski odgoj u...

Vijećnik Jakša Jurasović o radu Odbora za mlade: Uvodimo građanski odgoj u škole

Odbor za mlade kojemu je na čelu sam gradonačelnik Zoran Paunović osnovan je u travnju ove godine, a nova akademska godina koja se sada već zahuktala, zajedno s nedavno aktualnom temom o studentskim stipendijama, te najavljeni završetak zgrade u Franjevačkom samostanu, bili su povod za razgovor s Jakšom Jurasovićem, SDP-ovim vijećnikom i članom odbora.

Jurasović će odmah kazati na početku kako šest mjeseci rada, s obzirom na četiri mjeseca u razdoblju produžene turističke sezone, nije dovoljno za punu ocjenu rezultata Odbora.

– Osobito jer još nije išao proračun za sljedeću godinu u kojem će biti implementirani pojedini prijedlozi koji su se iskristalizirali u ovom periodu. Ali pomaci i promjena smjera su već vidljivi, veli mladi vijećnik.

Na pitanje koliko su do sada održali sastanaka odvratio je kako su bila dva službena sastanka, no više neformalnih sastanaka. – Na njima nismo robovali proceduri, upravo zato jer smo svjesni da stroga forma nije nužna za kvalitetan rad, osobito mladima. Veliku korist smo imali od online komunikacije jer kad student može u noćnim satima između učenja za ispit poslati neku ideju, to vrijedi više nego bilo kakav formalni sastanak, objašnjava Jurasović.

U ovom početnom razdoblju Odbor za mlade je, kako veli, svojim savjetima i prijedlozima stvorio bazu za realizaciju različitih projekata za mlade. Usvajanjem novog proračuna
administriranje će preuzeti gradski odjeli ovisno o području djelovanja.

– Osobito mi je drago da zbopg radionice odnosno obuke 1.prosinca u organizaciji
Udruge gradova. Na toj obuci su mladi do 30 godina i zaposlenici gradske uprave imali priliku naučiti puno toga o procedurama, modelima komunikacije i demokratskom odlučivanju i donošenju odluka, kazat će dalje.

– Cilj je ojačati komunikaciju i efikasnost pa će ova radionica sigurno pomoći osnaživanju
kapaciteta i kompetentnosti mladih, no već sada kao konkretan rezultat rada Odbora
mogu spomenuti da će u proračunu za sljedeću godinu biti osigurana sredstva za
projekt participativnog budžetiranja za mlade, u kojem će mladi od 18 do 30 godina imati
mogućnost predlaganja i biranja upravo onih projekata koji su njima zanimljivi. Taj korak ima jasan cilj poticanja aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka, kaže Jurasović.

Zanimljivost je da kreću s pripremama za uvođenje građanskog odgoja u školama.

– To su dvije iznimno važne stvari za mlade, a na inicijativu Odbora na službenoj gradskoj stranici će biti i podstranica namijenjena mladima, dodat će vijećnik.

Po njemu odbor ima predstavničku, zalagačku i organizacijsku ulogu, ali komunikativnu i demokratsku.

– U domeni organizacije članovi Odbora sudjelovali su u organizaciji brojnih događaja a
gradska uprava je bila platforma koja je otvorila vrata, bila na raspolaganju i s mladima
razgovarala o njihovim idejama. Bili smo podrška u organizaciji ljetnih događanja kao i
tehnička podrška za projekte koje je organizirala Udruga studenata Makarske rivijere, kao i
Lanterna. Čak je i glazbeni program bio većim dijelom sastavljen od mladih glazbenika
(Laura Radić i Filipa Grmoja, Big band Makarska) ili koncerata za mlađu publiku kao što su
Matija Cvek, Detour, Rezerve, Ante Jakir i Ivan Škvorc. Obavezno treba spomenuti i novi
fenomenalni program kULTRE Festivala glazbe Makarska u organizaciji mlade ekipe iz
udruge Artes Liberales.

Dodat će projekte poput murala u Živkinom dvoru, javnog poziva za adventski slogan, suradnju sa Srednjom strukovnom školom, prezentaciju “Mogućnosti za mlade u lokalnom zajednici”, a Jurasović uvjerava kako pripremaju listu natječaja.

– Kao gradska ustanova MARA predstavlja tehničku podršku na prijavi i pisanju projekata udrugama i pojedincima, ujedno ostvarujući ciljeve koje je Grad zacrtao na temu mladih., kazuje dalje podsjećajući na projekte Udruge za udruge, Pristupačna Makarska, More zdravlja, Sharebox Makarska itd.

– Članovi Odbora su upoznati i s Nacrtom Nacionalnog programa za mlade za razdoblje
od 2020 do 2024 godine, kao i s certifikatom Grad za mlade. Poslije obuke 1. prosinca
vjerujem da će članovi Odbora, ali i drugi sudionici steći nova znanja i vještine za prijavu na certifikat, veli Jurasović.

Zanimalo nas je jesu li surađivali u izradi pravilnika o stipendijama, ali dobili smo samo odgovor kako je Makarsku nezavisni portal gradonačelnik.hr svrstao u gradove s najvišim stipendijama u Hrvatskoj.

– No činjenica je da ćemo poboljšati komunikaciju s mladima prilikom neposredne izrade sličnih akata u budućnosti kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice, priznao je ono na što su, uostalom, javno upozorili iz Udruge studenata Makarske rivijere koja iza sebe u samo godini dana ima dugu listu aktivnosti.

Zanimalo nas je i koje probleme mladi ističu, ali na to pitanje nismo dobili odgovor.

Na pitanje drži li da je problematika poboljšana, odgovorio je da jest, no da vjeruje kako ih u sljedećem razdoblju čeka još bolja suradnja s članovima Odbora, ali i svim mladim ljudima kojima su vrata gradske uprave otvorena.

– U današnjem užurbanom vremenu teško je organizirati volonterski i zagovarački rad, pa još više treba cijeniti trud sviju koji su uključeni, za kraj će Jurasović.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -