Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVIDEO: VILI BEROŠ NA OTVARANJU NOVIH PROSTORIJA ZA HEMODIJALIZU U MAKARSKOJ: "Moramo...

VIDEO: VILI BEROŠ NA OTVARANJU NOVIH PROSTORIJA ZA HEMODIJALIZU U MAKARSKOJ: “Moramo razmisliti o redefiniciji uloge Domova zdravlja”

Ministar zdravstva Vili Beroš u Makarskoj je danas svečano otvorio novi prostor za hemodijalizu u Domu zdravlja, projekt vrijednosti od oko 6,5 milijuna kuna.

Na svečanosti otvaranja obratili su se makarski gradonačelnik Jure Brkan, župan Blaženko Boban. Rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić kao i ravnatelj Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa, dok je čast presjecanja vrpce pripala ministru Berošu. – Svaki iskorak u provođenju zdravstvene zaštite je dobrodošao, a ovdje se radi o ulaganju od preko 6 milijuna kuna, čujem i čitam da se pripremaju i prostorije za posebna dežurstva što je također vrlo značajno – kazao je u uvodu Beroš, najavivši kako će novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućiti redefiniciju uloga Domova zdravlja. -U svim društvima koja adekvatno promišljaju o svom zdravstvenom sustavu, primarni zdravstveni sustav je ono najvažnije, temelj i u tom smislu i mi moramo razmišljati dalje.

– Situacija je takva da imate administracije koje se smjenjuju, nema kontinuiteta u promišljanju i onda se ponekad nađemo u situaciji i da onih dobrih stvari koje su postojale odnednom više nema. Moramo podvući crtu i vidjeti što je najvažnije za pacijenta, jer Dom zdravlja mora prije svega biti u funkciji bolesnika. Stoga moramo još jednom razmisliti o definiciji funkcije Doma zdravlja, i mislim da upravo u tom pravcu ide novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji omogućava određene iskorake te redefiniciju uloge Doma zdravlja kao nekoga tko ima kordinativnu ulogu i povezuje sve sastavnice primarne zdravstvene zaštite. Nije u redu da bolesnici iz daljih krajeva moraju dugo putovati do većih KBC-ova radi dijagnostičke obrade ili specijalističkog pregleda. Jasno je, funkcionalnost tog procesa bi se sastojala od toga da lijelnici, odnosno zdravstveni sustav, idu prema bolesniku. To je organizacijski zahtjevno, ali se može i mora – kazao je Beroš, koji je najavio i buduća ulaganja u podizanje kvalitete zdravstvenog sustava vrijedna oko 3 milijarde kuna.

Inače, hemodijaliza u Makarskoj je pokrenuta 19. svibnja 1990. godine zahvaljujući velikoj angažiranosti doktora Petra Milinovića i od tada se nalazi u dosadašnjim, podrumskim, prostorima. U ovih 30 godina postojanja hemodijalize u Makarskoj, ista je jednom proširena radi povećanja broja pacijenata, a sada se sele u potpuno nove prostore u prizemlju zgrade, koji zadovoljavaju ne samo standard već su najbolje što se danas može osigurati u liječenju hemodijalizom. Uz sam prostor važno je istaknuti dvostupanjsku reverznu osmozu koja daje dodatnu sigurnost kao i centralnu toplinsku dezinfekciju čitavog sustava pripreme i razvoda vode. Danas Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije skrbi o 109 pacijenata na hemodijalizi na 6 lokacija (Makarska, Imotski, Sinj, Trogir, Supetar i Hvar), a od toga u Makarskoj o 16 pacijenata. Inače tijekom ovih 30 godina na hemodijalizi u Makarskoj je liječeno 1415 pacijenata od kojih je 26 prošlo i postupak transplantacije bubrega, a godišnje se obavi između 2600 i 2800 postupaka kronične hemodijalize.
O.Franić / foto M.D.
- Oglas -