Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKVIDEO: U BRELIMA BLIZU OBALE Peraja zaintrigirala prolaznike, no u pitanju nije...

VIDEO: U BRELIMA BLIZU OBALE Peraja zaintrigirala prolaznike, no u pitanju nije bio morski pas

Šetačicu u Brelima danas je zaintrigirao prizor morske životinje uz obalu, za koju je vjerovala da je morski pas. – More je još uvijek toplo, i dalje se nađe pokoji kupač, a njima sigurno ne bi bilo ugodno susresti morskog psa nekoliko metara od obale – kazala je za Dalmacija danas. Za mišljenje su upitali Peru Ugarkovića, strastvenog ljubitelj podmorja, urednika popularne Facebook stranice podvodni.hr i suradnika Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

On je kazao da se radi o iglanu (lat. Tetrapturus belone). Kazao je da je ova riba česta u Jadranu, ali da se rijetko viđa uz samu obalu.

Institut za oceanografiju i ribarstvo piše da je ova riba iz porodice Istiophoridae te da je ujedno jedina iz te porodice koja je do sad pronađena u Jadranu iako je za još 5 vrsta poznato da žive u Mediteranu.

Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna (sabljarke). Odozgo je smeđe-modre boje odozgo, a s trbušne strane je bijel. Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 cm i težio je 70 kg. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, također i za prehranu.
M.D. / screenshot Dalmacija danas
- Oglas -