Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaVIDEO: USUSRET DRUGOJ SAMOSTALNOJ IZLOŽBI SAMOUKOG KIPARA JOSIPA SICILIANIJA (75) 'Čovik...

VIDEO: USUSRET DRUGOJ SAMOSTALNOJ IZLOŽBI SAMOUKOG KIPARA JOSIPA SICILIANIJA (75) ‘Čovik se za ovo rodi, nema te škole koja može zaminit Božji dar’

Ulicu Ivana P. Lučića u Makarskoj nećete tek tako lako pronaći, no kada se ‘dočepate’ njenog broja 7, ostat ćete zadivljeni ljepotom umjetnosti koja stanuje u dvoru 75-godišnjeg Josipa Sicilianija, kojeg prijatelji zovu Josko. Premda je u trci oko posljednjih priprema za izložbu koja se u petak 20.prosinca otvara u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, Josip nas je velikodušno primio u svoje dvore kako bi kamerom i perom zabilježili njegovu umjetničku priču koja uistinu nadahnjuje. Jer dok mnogi odlazak u mirovinu dočekuju sa sjetom, tugom i strahom od starosti, naš 75-godišnji izuzetno vitalan sugrađanin kaže kako je zapravo tek s umirovljenjem otkrio ljepotu življenja i uživanja u onom što uistinu voliš. A Josip Siciliani voli izrađivati skulpture od kamena i drveta. I to toliko uspješno da, evo, slijedi, već druga samostalna izložba u Makarskoj koja će, nema sumnje, pobuditi jednak interes i oduševljenje kao i prva održana 2015. godine.Siciliani je, naime, svoj radni vijek proveo u makarskom Pogonu Elektrodalmacije no još i prije umirovljena otkrio je svoj umjetnički dar za kiparstvo. Naime, radeći obiteljsku kuću u Bratušu shvatio je kako mu dobro ide klesenje kamena i već tada odlučio kako će se izradi skulptura posvetiti kad odloži kutu električara.

– U svakome od nas čući nekakav talent, samo ga treba otkriti i razvijati. Volio bih da sam ja ovaj svoj otkrio još i ranije, ali ni ovako nije kasno. Ja kamenu poklanjam svoj umjetnički zanos, a meni taj kameni svijet uzvraća nemjerljivim zadovoljstvom – ponosno će Siciliani.Skulpture za koje je uistinu teško povjerovati kako su nastale radom samoukih a ne školovanih ruku rađaju se iz biokovskog, podgorskog i bračkog kamena. Ima ih preko stotinu, najdraži motiv samoukog kipara je ženski akt a mala umjetnička djela Sicilijani stvara i od drveta – masline, čempresa i lovora.
Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti tek dvadesetak kamenih ljepotica izloženih u Gradskoj Galeriji a sam autor još uvijek ne zna hoće li ih prodavati.–Znate, meni je ovo prava ljubav i čisti gušt i iskreno, nisam u financijskoj potrebi da bi skulpture prodavao. No, bude li zainteresiranih, sve se možemo dogovorit – smije se naš sugovornik.
Zanimljivo je istaknuti kako je Siciliani imao izložbu i u Beogradu, gdje mu živi sestra, a njegovi radovi krase domove diljem Europe, gdje su stigli kao pokloni dragim ljudima.
Na otvorenju izložbe nastupit će zbor HKD Napredak, čiji je Josko Siciliani dugogodišnji član. Oni su, otkriva nam, i glavni ‘krivci’ zbog čijeg se nagovaranja odlučio na drugu izložbu.
– Čovik se za ovo rodi, nema te škole koja može zaminit Božji dar. A ja sam sritan čovik – zaključio je Siciliani.
R.I.
- Oglas -