Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVIDEO Krši li Grad Makarska vlastite odluke ili je našao rupu u...

VIDEO Krši li Grad Makarska vlastite odluke ili je našao rupu u zakonu: Na Dugišu “praše” mješalica i bager

Već smo pisali da će Grad Makarska obnoviti tzv. crveno igralište na Dugišu, no malo tko je mogao očekivati da će radovi zaći u sezonu i da će Grad Makarska pritom kršiti nekakav kućni red. Da je tomu tako, vidi se iz videa koji nam je poslao ogorčeni čitatelj kojemu nije jasno kako ovakav teror može činiti Grad kao izvođač radova.

– Rade od 7 do 18 sati, stanari već lude jer “rumbavaju” i popodne kad ljudi odmaraju. I shvatili bismo da se radi o nekim neodgodivim radovima, tipa da je pukla cijev od vode, ali za ovo nitko ne zna ni do kad će trajati ni kako će izgledati ni što će točno biti, kaže nam čitatelj.

Grad Makarska ovime, istina, ne krši Odluku o privremenoj obustavi izvođenja građevinskih radova za 2024. godinu jer se od zabrane izuzimaju javni radovi. Inače je svima drugima zabranjeno izvođenje zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije od 1. lipnja do 30. rujna.

Bili smo uvjereni da krši Odluku o javnom redu i miru koja propisuje zabranu “izvođenja radova upotrebom građevinskih i drugih strojeva, vozila i alata koji stvaraju buku”, i to do 9 sati te od 14 do 17 sati. Naime, u prvotnoj izmjeni odluke predložena je zabrana do 8 sati, no amandmanom vijećnice Ivane Miočević Franić je korigirano na 9 sati.

Međutim, izgleda da ovo pravilo vrijedi samo za zimski period! Naime, spomenute izmjene pokrivaju samo period od 1. siječnja do 30. travnja i od 1. listopada do kraja godine. Tad se podrazumijevalo da ostatak (ljetni period) građane od buke štiti Odluka o privremenoj obustavi izvođenja građevinskih radova koja je tada vrijedila već od 1. svibnja. I nitko se nikad nije sjetio da odluku ponovno treba izmijeniti.

Istina je da kućni red već dugi niz godina nalaže mir u popodnevnim satima (u jutarnjim je bilo do 7 sati, op.a.), ali se na njega obvezuju samo građani i buka od građevinskih strojeva se izrijekom ne spominje.

Sve u svemu, ispada da u periodu od 1. svibnja do 1. lipnja nema efikasne zaštite od ovakve vrste buke, iako bi bilo logično da se primjenjuje nekakav uvriježeni kućni red. Posebice kad se radi o – Gradu Makarska.

Ivona Ćirak /foto i video čitatelj

 

- Oglas -