Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaBOŽIĆNI GRADVIDEO I FOTO: SVEČANO OBILJEŽEN 14. DAN TORTE MAKARANE Proslavu najpoznatije...

VIDEO I FOTO: SVEČANO OBILJEŽEN 14. DAN TORTE MAKARANE Proslavu najpoznatije makarske slastice pratile i kamere HRT-a, u pripremi dokumentarni film

Svečanost torte makarane kao jednog od najpoznatijih brendova našeg grada i ove je godine obilježila program Dana tradicije,  koji je u četvrtak popodne započeo u prostoru dvorane Arte, a kasnije je nastavljen u Čarobnoj kući Božićnog grada.  Punih 14 godina proteklo je otkako je Grad Makarska zaštitio tortu makaranu kao nematerijalno kulturno dobro, a ova autohtona slastica makarskog područja iduće će godine, povodom 15.obljetnice, biti predstavljena i u dokumentarnom filmu u produkciji HRT-a, kojeg je upravo jučer sniman materijal.  -Do sada je uloženo stvarno dosta truda da se Dan torte Makarane očuva i nastavi i da se, kao posebno važno, prenese na novu generaciju što danas i nije laka stvar. Zahvaljujem se svima koji su kroz proteklih 13 godina sudjelovali i u organizaciji, kao i u samom natjecanju. Iduće godine puni se 15 godina otkako je Grad zaštitio tortu makaranu kao nematerijalno kulturno dobro i nama je dakako, posebno drago da je Hrvatska radiotelevizija prepoznala vrijednost ove priče, te da će na 15.obljetnicu biti spremna i dokumentarna emisija za koju ovih dana snimaju materijal u Makarskoj – kazao je pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić, koji je u ime Grada Makarske pozdravio okupljene.

Uz stihove Stipe Vele, prezentaciju učeničkih radova te nastup FA Tempeta uz glazbenu pratnju,  uručena su i priznanja makarskim majstoricama torte makarane koje su su ove godine sudjelovale u internom natjecanju,pomogle u snimanju dokumentarnog filma te u konačnici pripremile devet torti za Makarane i sve goste. Vedrana Vela Puharić, te Vido Bagur u ime snimateljske ekipe, uručili su i priznanja svim sudionicama – Sonji Borić,  Ivki Bušelić, Marijani Grubišić, Karmeli Mateljak te Ljubici Zovko. Inače, majstorice makarane su ove godine, revijalno, same između sebe birale najbolju tortu i ovogodišnju pobjednicu – ove su godine čast i prestiž pripali Sonji Borić.

Posebna je atmosfera bila i nešto kasnije u Božićnom gradu, u punoj Čarobnoj kući i uz posjetitelje svih generacija. Folklorni ansambl Tempet uveličao je događanje glazbom, plesom i pjesmom predstavivši se u punom sastavu, dok su posjetitelji mogli probati ono najbolje što su za ovu manifestaciju donijele sudionice Dana torte makarane. Ne treba ni kazati da su stolovi ubrzo bili ‘počišćeni’, a dio atmosfere donosimo i u našem prilogu.
O.Franić / D.Antonini

- Oglas -