Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVIDEO I FOTO Dan antifašističke borbe

VIDEO I FOTO Dan antifašističke borbe

Polaganjem vijenaca a kasnije i tradicionalnim programom u prostoru Arbuna jutros je u Makarskoj svečano obilježen Dan antifašističke borbe. Kako smo već najavili, vijenci su u jutarnjim satima položeni na Gradskom groblju Makarska, zatim kod Spomenika hrvatskom branitelju, kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a centralni je dio održan u 10 sati na Spomeniku revolucije gdje se i ove godine okupio poveći broj građana.

U ime Grada Makarske vijenac kod spomenika položili su gradonačelnik Jure Brkan, dogradonačelnik Dražen Nemčić te gradski vijećnik Ivan Perić, zatim delegacije SDP-a, SABA-e, HNS-a, delegacija SUBNOR-a kantona Sarajevo, a na važnost današnjeg datuma prisutne je podsjetio predsjednik makarskog ogranka SABA-e Tonći Pivac. Podsjetio je da je osnivanje Prvog partizanskog odreda na današnji dan u šumi Brezovica bio častan i hrabar podvig grupe mladih u nastojanju da se suprotstave zlu fašizma, i to među prvima u porobljenoj Europi. – Samo s našeg malog, ali hrabrog područja od Brela do Gradca život je dao 551 borac.
Radi njih, kao i radi svih hrvatskih branitelja kasnije u Domovinskom ratu, koji su obranili cjelovitost Republike Hrvatske i ponovo se suprotstavili fašističkom osvajanju naših teritorija, buduće generacije moraju znati istinu o borcima protiv fašizma , nacizma i naših neprijatelja svih boja – kazao je Pivac. U programu na spomeniku je nastupio i zbor umirovljenica Makarska pod ravnanjem Aleksandra Srzića, a tradicionalna fešta u Arbunu, u organizaciji gradskog ogranka SDP-a i ove je godine okupila veliki broj posjetitelja. Tradicija je nastavljena i što se tiče jela, naime hotel Dalmacija pripremio je 450 porcija fažola, dok je okupljene u Arbunu zabavljala Dragana Čović i bend.
O.F. / foto i video Duje Antonini
- Oglas -