Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVIDEO I FOTO: ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA SV.PETRU Iznad slojeva iz rano brončanog...

VIDEO I FOTO: ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA SV.PETRU Iznad slojeva iz rano brončanog razdoblja te ilirsko helenističkog doba leži velika utvrda iz vremena cara Justiniana

Vrlo zanimljiva arheološka istraživanja već se godinama vode na lokalitetu kod crkvice na poluotoku Sveti Petar, koja iz kampanje u kampanju polako otkrivaju potpuno nepoznate detalje o ranoj povijesti života u ovim krajevima. Završnu fazu istraživanja za ovu godinu posjetili smo danas u jutarnjim satima, porazgovaravši s ravnateljem Gradskog muzeja Makarska Marinkom Tomasovićem. Kako nam kaže, sustavna arheološka istraživanja na ovom su mjestu započeta još 2011.godine i sada se bliže kraju a ono što je preostalo definirati, govori nam Tomasović, istočna je strana kasno antičke utvrde iz 6.stoljeća podignute u vrijeme cara Justinijana i za vrijeme borbi s Gotima.

– Ono što me je svakako iznenadilo je veličina ove utvrde, koja je svojim većim dijelom legla na dva starija prapovijesna sloja. Jedan je iz prijelazno neolitičkog, rano brončanog razdoblja između trećeg i drugog tisućljeća prije Krista, a drugi sloj je nešto mlađi i u pitanju je ilirsko-helenistički sloj iz trećeg do prvog stoljeća. Sama utvrda izravno se nalazi upravo na tom ilirsko-helenističkom sloju i nema vidljivih arhitektonskih ostataka iz doba Rima, kada je Makarska bila vodeći grad na ovom dijelu obale – kaže nam Tomasović. Sami ostaci nekadašnje rimske utvrde, navodi nam ravnatelj makarskog muzeja, iskorišteni su zapravo za kasniju gradnju crkvice na Sv.Petru. Kako je poznato kasnije se, zapravo sve od srednjeg vijeka pa do francuske vlasti u 19 stoljeću, ovaj lokalitet koristio za ukope te jedno kraće vrijeme bio i jedino gradsko groblje u Makarskoj. Više o rezultatima istraživanja te planovima za ovaj lokalitet, koji će u budućnosti postati arheološki park, pogledajte u video prilogu kojeg smo vam pripremili.
O.Franić / D.Antonini
- Oglas -