Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKVELEVRTIPAMTILO Koliko poznajete informatički pojmovnik hrvatskog jezika

VELEVRTIPAMTILO Koliko poznajete informatički pojmovnik hrvatskog jezika

Mala informatička mozgalica: Znate li kako se zove planina osam puta veća od Velebita? Odgovor je Velebajt. Šala koju shvaća uži krug informatički pismenijih ljudi, a za one starije koji nisu imali informatiku u školama evo malog pojašnjenja: 1 bajt je 8 bitova – bajt predstavlja uređeni slijed od osam znakova. Postojao je pokušaj da ga se kod nas preimenuje u SLOVNJAK.

No, šalu na stranu, nije šala kako slovnjaci koji dolaze do vas upravo pomoću svemrežja tvore ovaj tekst. Naime, SVEMREŽJE je hrvatski naziv za ‘world wide web’ – skraćeno, Internet.

U mnogim pokušajima lingvističkih eskepada novogovora u hrvatskom jeziku, neke su se riječi u informacijskim tehnologijama dobro primile, neke polovično, a neke nikako. Jedna od riječi koja je ostvarila potpuno ostvarenje je TIPKOVNICA, nekada zvana tastatura. Nije loše prošao ni ZASLON koji zamjenjuje ekran odnosno monitor, a tu negdje je i PISAČ – iako će većina nas pitati za printer.

Predmet podsmjeha često izazivaju OMEKŠJE (Software) i OČVRSJE (Hardware) koji su danas u legitimnoj upotrebi, iako rijetko, ali najveći gubitnik je definitivno riječ VELEVRTIPAMTILO što je trebao biti naziv za Hard Disk.

Mašti na volju hoće li nekome danas-sutra u javnom prostoru pasti na pamet izreći PLAVOZUB umjesto Bluetooth-a, svjedoci smo globalizacije gdje djeca već govore englesko-hrvatski: restartiraju, respunaju, naprave pokoji kil na igrici, kažu ti da nisi kul, odlaze na dejt, … ponekad na PRESPAVANAC što bi bio valjda na engleskom ‘sleep-over’ – i to su sami smislili. Kao i UZASTOPNICE poznatije kao hashtag # iliti ljestve – tarabe kod susjeda.

Piše i foto: Duje Antonini

- Oglas -