Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVEDRAN VALIDŽIĆ O ODLASKU IZ TZ-a Da mi je stalo do novca,...

VEDRAN VALIDŽIĆ O ODLASKU IZ TZ-a Da mi je stalo do novca, ostao bih. Ali nisam ostao zbog – svojih principa

Nakon što se slegla prašina oko odlaska Vedrana Validžića s funkcije direktora TZ-a Makarska, gdje je bio od lipnja 2022.godine do kraja siječnja 2023., a otišao pod čudnim okolnostima, donedavni prvi čovjek ureda TZ-a oglasio se priopćenjem. Kazat će kako je imao potrebu iznijeti svoju stranu priče i svoje razloge, ali i demantirati tvrdnje kako mu je po odlasku, kao svojevrsna “naknada za šutnju”, pripao pozamašan iznos otpremnine od oko 10 tisuća eura. Validžić kaže kako se radi o 28 tisuća kuna, a što se sve događalo u TZ-u, te zašto je naposljetku odlučio otići, otkriva u svojem dopisu medijima.

Prenosimo ga u cijelosti.

– Na posao direktora TZ Makarska stupio sam krajem lipnja 2022. sa željom da pridonesem
boljitku makarskog turizma. Optimizam mi je ulijevala i činjenica da sam izabran jednoglasno od devetoročlanog turističkog vijeća, s njihovim mišljenjem da sam ponudio iznimno dobar program rada napisan na 36 stranica. Međutim, vrlo brzo pojavio se problem u suradnji s Gradom i to oko pitanja razine samostalnosti turističke zajednice. Naime, neosporno je da TZ i Grad moraju surađivati, ali sam ja smatrao da tu turistička zajednica treba biti samostalna i da treba biti ravnopravan partner Gradu u pitanju turizma, dok su u Gradu smatrali da TZ i Grad moraju imati vrlo tijesnu vezu gdje bi Grad mogao i sudjelovati i u donošenju odluka u samoj turističkoj zajednici.

Oko tog pitanja su se prvo pojavile nesuglasice, potom razmirice, pa naposljetku i
svađe. Zbog takve situacije gradonačelnik i ja smo se susreli početkom prosinca. Iako smo na tom sastanku mnoge stvari izgladili, pitanje razine samostalnosti TZ-a je i dalje ostalo
otvoreno, obojica smo tu ostali pri svojim početnim razmišljanjima, ja sam i dalje zahtijevao samostalnost turističke zajednice, te smo stoga zaključili da je najbolje da se mirno raziđemo. Zaključili smo sporazumni raskid ugovora o radu sa završetkom mog radnog odnosa 31. siječnja. Tada smo dogovorili i moju otpremninu u iznosu moje dvije neto mjesečne plaće, odnosno otpremninu u iznosu od 28.000,00 kn, znači daleko manje od 70.000,00 kn kako je prvotno razglašeno.

Sada se vraćam poslovima koje sam i prije radio i od kojih sam sasvim ugodno živio i koje volim – ljeti od svibnja do listopada turistički vodič, a zimi zamjena za nastavnika ekonomskih predmeta u makarskoj srednjoj školi, te zamjena za nastavnika matematike u osnovnim školama na Rivijeri, te davanjem repeticija iz tih predmeta.
Što se tiče mog rada u ovom kratkom periodu, žao mi je što odlazim u trenutku kada sam
trebao početi provoditi svoj program. Naime, program koji sam ja provodio u 2022. godini je kreiran od strane mojih prethodnika, te bih tek sada, u 2023., ja počeo provoditi svoj vlastiti program, od digitalnih panela koji bi zamijenili plakate za oglašavanje manifestacija (koje sam mislio instalirati do početka ovog ljeta), pa nadalje. Ipak, taj moj program se nalazi u makarskoj turističkoj zajednici, dostupan je i mojim nasljednicima, te se nadam da će oni tamo pronaći i neku njima zanimljivu ideju.

Ipak, pored izvršavanja već zacrtanog programa za 2022. godinu, uspio sam napraviti i neke druge, po meni, bitne stvari. Tada se nisam htio s njima puno hvaliti po medijima, htio sam samo raditi svoj posao što sam bolje mogao, bez puno pompe. Ipak, sad na odlasku, osjećam potrebu da te stvari i spomenem.

Možda najvažnija stvar je pomoć makarskom zdravstvu, tj. hitnoj pomoći. Naime, na svoju
vlastitu inicijativu, podrobno sam se informirao kod doktorice Čović i doktora Granića o
konkretnim problemima u makarskoj Hitnoj pomoći, te sam otišao početkom kolovoza u Split na sastanak sa ravnateljem Županijske hitne pomoći, dr. Luetićem. Iznio sam mu vlastitu ideju da se tim hitne pomoći iz Podace pomakne bliže Makarskoj, odnosno u Živogošće, za vrijeme kad je naš tim iz Makarske na intervenciji i kad je naša Hitna pomoć bez liječnika (nekih 3 sata u prosjeku u situacijama kad se pacijenta nakon ukazane prve pomoći prevozi u Split). Za to vrijeme bi tim iz Podace, stacioniran u Živogošću, mogao brzo intervenirati i u Podaci, ali i u Makarskoj. Dr. Luetić je moju ideju prihvatio, te je tim iz Podace ovo ljeto intervenirao u Makarskoj nekih 3-4 puta za vrijeme kad je naša hitna bila bez liječnika koji je bio na drugoj intervenciji.

Isto tako, pričao sam i sa predstavnicima hotelskih kuća Valamar i Aminess i ukazao im kako bi bilo lijepo i korisno da potpomognu lokalnu zajednicu, te im predložio da bi to bilo najbolje napraviti kroz donaciju makarskoj hitnoj pomoći. Oni su tu ideju prihvatili, te sam potom kontaktirao hitnu pomoć da vidimo što je hitnoj pomoći prijeko potrebno. Nakon toga sam te zahtjeve naše hitne pomoći prenio Valamaru i Aminessu. Kao rezultat tih dogovora, makarskoj hitnoj pomoći su donirana tri defibrilatora zajedničke vrijednosti 60.000,00 kn za naša tri sanitetska vozila koja do tada nisu imala defibrilatore. Dva uređaja, koje je donirao Valamar, su već uručena makarskoj hitnoj pomoći, a još treba doći i defibrilator koji je donirao Aminess.

Također, zadovoljan sam i time što je turistička zajednica za vrijeme mog mandata posebice potpomogla gradsku kulturu kroz potpore makarskoj gradskoj glazbi, festivalu kUltra (festivalu klasične glazbe), galeriji Antun Gojak i sl. S tim potporama smo potpomogli udruge koje će sutra sudjelovati u manifestacijama koje će pratiti i naši gosti, ali, u isto vrijeme, te udruge će biti i nositelji makarske kulture, što je posebno bitno jer grad bez vlastite kulture nije grad. Imao sam, po meni, još mnoge dobre ideje koje ipak neću imati priliku realizirati. Ali, kao što sam rekao, taj moj program rada se nalazi u turističkoj zajednici i svima je dostupan, te se nadam da će se neke zamisli iz tog programa i ostvariti.

Za kraj, želio bih još jednom osvrnuti se na dezinformaciju da sam dobio 70.000,00 kn
otpremnine. Da je meni stalo do novca, onda bih ja prihvatio uvjete grada i ostao direktor prema mom ugovoru još skoro 3 i pol godine, tj. nekih 40 mjeseci, te bih u tom periodu ukupno zaradio od moje plaće, koja je za hrvatske prlike bila stvarno dobra, preko pola milijuna kuna neto, tj. oko 75.000,00 eura. Ali ostati bi ujedno značilo i da bih morao prijeći preko nekih svojih osobnih principa i načela, a ja nisam takav čovjek, te sam zato i otišao, poručio je na svojem odlasku Vedran Validžić.

M.D./foto M.D.

- Oglas -