Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaMOZAIKMakarsko kulturno ljetoVEDRAN BUBLE UOČI 16.FESTIVALA KLAPA UZ MANDOLINE I GITARE: Nakon svih poteškoća...

VEDRAN BUBLE UOČI 16.FESTIVALA KLAPA UZ MANDOLINE I GITARE: Nakon svih poteškoća strepimo i od kiše, valjda neće u petak…

U petak 27.kolovoza održava se 16. po redu izdanja Festivala klapa uz mandoline i gitare koji će, nakon godinu dana pauze zbog pandemijskih uvjeta, ugostiti devet natjecateljskih klapa na pozornici makarskog Ljetnog kina. Natupaju klape Bonaca i Dalmatinski bardi iz Šibenika, klapa Kaše iz Dubrovnka, Subrenum iz Župe Dubrovačke, Kontrada i Munita iz Zadra, Partenca iz Splita, klapa Sol iz Paga te makarska Marineta, u pauzi će nastupiti Tedi Spalato a voditeljica programa biti će Žana Šulenta. Organizator je Grad Makarska, a festival se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika RH.

Što se tiče ovogodišnjeg stučnog žirija, uz predsjednicu Rozariju Samodol, koja do sada nije izostala nijedne godine, članovi su Mojmir Čačija, Ivana Kenk Kalebić, Smiljan Radić i Željko Vlaho, dok je Duško Tambača ove godine spriječen. Kako smo doznali u razgovoru s direktorom festivala Vedranom Bublom, ove godine ulaz će biti isključivo uz Covid potvrde, zbog čega Buble poziva publiku da ih izvadi na vrijeme jer na ulazu u Ljetno kino neće biti organiziranog testiranja.

-Lani festival nije održan zbog već poznatih razloga, a ove godine je bilo neizvjesno čitavo vrijeme, nadam se da će se sve odviti u redu. Sve nas je ova situacija zatekla, klape pogotovo jer zbog mjera najveći dio njih nije nastupao i mnogi se nisu mogli pripremiti na pravi način. S druge strane, ove godine imamo čak tri debitanta na našem festivalu, klape Dalmatinski bardi, Partenca i Munita, vjerujem da će publika biti zadovoljna. A nakon svih poteškoća na kraju se čini da moramo strepiti hoće li biti kiše i hoće li nas vrijeme poslužiti – kazat će nam Buble.

Ove je godine klapski program, inače jedna od okosnica svih ljetnih manifestacija u Dalmaciji, uistinu pretrpio udarac mjerama iz srpnja kada su i u Makarskoj otkazani svi daljnji koncerti na Kačićevom trgu, uključujući klapske petke ali i uvodni koncertni program samog festivala. Tako je Festival klapa uz mandoline i gitare ostala jedna od rijetkih prilika za slušati pravu klapsku večer, nadamo se i mi da im vrijeme ipak neće pomrsiti planove.
O.F. / foto MD

- Oglas -