Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOVećina ugostitelja na rivi promijenila nadstrešnice, na sastanku im najavljena "repriza" za...

Većina ugostitelja na rivi promijenila nadstrešnice, na sastanku im najavljena “repriza” za tri godine

Do 1. lipnja su ugostitelji na makarskoj rivi imali rok za ukloniti jednostrešne nadstrešnice, s tim da oni koji to ne učine za korištenje javnoprometne površine plaćaju 400 eura po kvadratu. Svi oni koji su se prilagodili propisanoj estetici plaćat će 133 eura po m2, pa i oni koji imaju reklamne suncobrane. Većina ugostitelja zbog naraslih je poreza uklonila nadstrešnice.

– Uklonio sam, ali imao sam problem s isporukom i montažom koja je trebala biti danas, no nažalost nismo to uspjeli. Da će biti teže raditi, hoće, jer nove tende ne štite od kiše, rekao nam je Igor Joskić iz Pivnice Pivac.

Kaže kako, barem po planu vladajućih, ovo nije posljednji “remake” gradske rive. Gradonačelnik Zoran Paunović im je na sastanku kazao kako će se sve morati ponovno rušiti 2027. godine kad se bude radila riva bez prometa.

Goran Šumelj, vlasnik “Nautice” i pizzerije “Centrum”, kaže kako su na vrijeme uklonili te kako je demontaža i montaža trajala sedam dana. U tom periodu nisu radili, izgubili su tjedni promet te platili 24 radnika koji su tih tjedan dana bili slobodni. – Prilagodili smo se odluci i stavili nove tende, jer, kako smo već govorili, nema računice plaćati 400 eura po kvadratu, rekao je Šumelj.

Pitali smo ga koliko su platili tendu i kako su zadovoljni.

– Zajedno sa stolicama i strujom platili smo oko 60 tisuća eura. Što se tiče tendi, bilo bi bolje da je bež boja jer bi bolje štitila od sunca, no odluka je takva i mi smo je ispoštovali, rekao je. Što se tiče najavljene “reprize” 2027. godine, veli kako je gradonačelnik kazao kako će opet ići nove tende i kako će se moći proširiti štekati kad se ukloni promet s rive.

Uklonio je i Stanko Šumelj, vlasnik “Marinete”. Nadstrešnicu je nekoć projektirao sam Ante Rožić, inače posthumno dobitnik nagrade Grada Makarske. Ispilala se cijela konstrukcija te su nalijevali nove stupove.

– Kako smo prije imali plišane stolice, morali smo i to mijenjati. Ukupno nas je sve došlo oko 50 tisuća eura. Nije sezona ni počela, a mi smo već u dugovima. Što je najgore, ovo niti nije konačno rješenje, veli.

Iako su i brat Goran i on kupili brodska platna za tendu, po odabranoj boji, kaže kako nedovoljno štite od sunca.

– Sunce probija kroz tendu, ne znam je li ti zbog boje ili čega, jer smo stvarno kupili najkvalitetnije platno, rekao nam je.

Mario Beroš, voditelj “Baste”, kaže kako nažalost nisu stigli ukloniti nadstrešnicu i stavili novu.

– Kod nas je specifična situacija jer imamo podest i instalacije za struju koje su postavljene ispod te ništa nije “ubužano” u pod. Sve skupa morali smo naći kompletno rješenje i naručiti ne samo tendu nego i sav inventar. No nismo imali dovoljno vremena za sve to jer se radi o velikom, a i skupom zahvatu. Pošto se radi o velikoj investiciji, nije imalo smisla raditi nešto na brzinu. “Basta” ima prepoznatljiv izgled i nismo si mogli priuštiti improvizacije.

Nažalost, zbog toga ćemo morati plaćati 400 eura po kvadratu, a najesen planiramo sve to napraviti kako spada, kako bismo dogodine i mi plaćali manji iznos za korištenje javnoprometne površine. Šteta je da je ovako sve ispalo jer nam je najavljeno kako će se sve to opet raditi 2027. godine, rekao je Beroš.

Na pitanje je li itko spominjao ikakvo participiranje u ovom trošku odvratio je kako o tome nema spomena. I ova i buduća investicija ide, kako veli, iz džepa ugostitelja.

Ukloniti nije stigao ni Damir Kuzmanić, vlasnik “Hopsa”.

– Djelomično ćemo ukloniti, pri čemu mislim na štekat ispred bivšeg “Focusa”. Ovo drugo jednostavno nismo ni stigli niti smo bili financijski u mogućnosti. Zbog pliša ćemo morati mijenjati cijeli inventar, a na tu investiciju uz tendu nismo bili spremni. Uklanjanjem nadstrešnice ispred jednog dijela malo ćemo si smanjiti porez na javnoprometnu površinu, a jedan dio kod stepenica, tamo gdje bude bina, na privatnom je vlasništvu i ne podliježe naplati gradskog poreza. Rekao sam i gradonačelniku – ljutili se vi ili ne, ali ja to trenutno ne mogu sve isfinancirati, kazao je.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -